back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Συνεχίζεται το χάος – Διάγγελμα του Μπάιντεν απόψε

Διαβάστε επίσης

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσινγκτον, η διεθνής κοινή γνώμη, περιμένει σήμερα τον πρώτο απολογισμό που θα κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν, για την επιχείρηση απόσυρασης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή στις 13:00 (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· 20:00 ώρα Ελλάδας) για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από λίγο.

Στο μεταξύ, πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Πλήθη συνεχίζουν όμως να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος νατοϊκός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.

Ο Καναδάς ετοιμάζεται να ξαναρχίσει πτήσεις προς και από την Καμπούλ

Δύο γιγαντιαία καναδικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα κάνουν πτήσεις προς και από την Καμπούλ για να μεταφέρουν στον Καναδά πολίτες της χώρας, μόνιμους κατοίκους και Αφγανούς, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Τα Globemasters» (σ.σ. μεγάλα μεταγωγικά που κατασκευάζει η αμερικανική Boeing, η βασιλική πολεμική αεροπορία του Καναδά διαθέτει 5) «αναδιαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για να μεταφέρουν τον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων με τον πιο ασφαλή τρόπο», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η καναδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μέλη των ένοπλων δυνάμεων έφθασαν στην Καμπούλ για να συντονίσουν την επιχείρηση εκκένωσης σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους.

Για όσο «το αεροδρόμιο τελεί υπό αμερικανικό και διεθνή έλεγχο» ο Καναδάς θα είναι σε θέση να στέλνει «στρατιωτικά αεροσκάφη για να μεταφέρουν κόσμο εκτός» του Αφγανιστάν, είπε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εφιστώντας όμως την προσοχή ότι θα υπάρξουν «τεράστιες δυσκολίες» στην προσπάθεια «να απομακρυνθούν όλοι».

«Η πρόκληση δεν είναι η χωρητικότητα των καναδικών αεροσκαφών και αυτών των εταίρων μας», αλλά «οι τεράστια δυσκολία που έχει ο κόσμος να πάει στο αεροδρόμιο, διότι οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εμποδίζουν την πρόσβαση», εξήγησε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επέμεινε στο ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για «να μεταφερθεί στον Καναδά ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός» ανθρώπων από την Καμπούλ.

Τα δύο καναδικά μεταγωγικά θα συνεχίσουν τις πτήσεις για «όσο το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας», πρόσθεσε ο καναδός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνησή του δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποδεχθεί 20.000 αφγανούς πρόσφυγες στο πλαίσιο νέου ειδικού προγράμματος.

Φόβοι για τρομοκρατία από το Ισλαμικό κράτος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εστιάζει» στην πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια στο Αφγανιστάν από κάποια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), που είναι «ορκισμένος εχθρός» των Ταλιμπάν, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News χθες Πέμπτη.

Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε εμφανιζόμενος στην εκπομπή Nightly News ότι η απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν είναι «επιχείρηση που ενέχει κίνδυνο», καθώς εγείρονται ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν ασφαλή διέλευση προσώπων που κατευθύνονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και άλλα απρόοπτα, όπως ενδεχόμενη επίθεση οργανώσεων από το ΙΚΧ.

«Ένα από τα ενδεχόμενο στα οποία εστιάζουμε (…) είναι η πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια από κάποια οργάνωση όπως το ΙΚΧ, το οποίο φυσικά είναι ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν» και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στα αεροπλάνα», τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών που βοήθησαν τις ένοπλες δυνάμεις ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο, αλλά η κατάσταση στο πεδίο παρουσιάζει προκλήσεις με δεδομένη την παρουσία οργανώσεων όπως το ΙΚΧ.

Ο κ. Σάλιβαν είπε πως δεν είναι σαφές πόσοι ακόμη Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να επιβιβάσει κάθε πολίτη της χώρας που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα σε αεροσκάφος.

Προειδοποίησε ωστόσο πως η κατάσταση είναι ρευστή.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκαταστήσει επαφή με τους Ταλιμπάν ώστε να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση του κόσμου προς το αεροδρόμιο και αυτό έχει αποτέλεσμα προς το παρόν, Αμερικανοί και Αφγανοί που κινδυνεύουν φθάνουν στο αεροδρόμιο», ανέφερε, αλλά «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε τίποτα».

Το ΙΚΧ παραμένει ενεργό, τρία χρόνια αφού σχηματίστηκε, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies. Είχε λάβει υποστήριξη από το ΙΚ, κατά την ίδια πηγή.

Πάντα σύμφωνα με το CSIS, η τζιχαντιστική οργάνωση αυτή ευθύνεται για κάπου 100 επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, ενώ ενεπλάκη σε περίπου 250 μάχες με δυνάμεις των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν από τον Ιανουάριο του 2017.

Ταλιμπάν πυροβόλησαν και σκότωσαν συγγενή δημοσιογράφου της Deutsche Welle

Συγγενής ενός δημοσιογράφου που εργάζεται για το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle έπεσε νεκρός από σφαίρες μαχητών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι Ταλιμπάν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στο δυτικό Αφγανιστάν αναζητώντας τον δημοσιογράφο, που εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ένα δεύτερο μέλος της οικογένειάς του τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση.

Άλλοι συγγενείς του άνδρα κατάφεραν να τραπούν σε φυγή την τελευταία στιγμή και διαφεύγουν, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Η δολοφονία ενός στενού συγγενή ενός εκ των συντακτών μας από τους Ταλιμπάν είναι απίστευτα τραγική και δείχνει τον οξύ κίνδυνο που διατρέχουν όλα τα μέλη του προσωπικού μας και οι οικογένειές τους στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου Πέτερ Λίμπουργκ.

«Οι Ταλιμπάν προφανώς διεξάγουν ήδη μια οργανωμένη αναζήτηση για δημοσιογράφους στην Καμπούλ και επίσης στις επαρχίες», πρόσθεσε.

«Ο χρόνος εξαντλείται!».

Η G7 ζητά από τους Ταλιμπάν την “ασφάλεια” των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να φύγουν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δώσει μια απάντηση στην κρίση στο Αφγανιστάν που θα εμποδίσει την περαιτέρω κλιμάκωσή της, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

“Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με μια κοινή αποστολή για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης στο Αφγανιστάν”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν επίσης από τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την “ασφάλεια” των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

“Οι υπουργοί της G7 κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν ασφαλή διέλευση στους ξένους πολίτες και τους Αφγανούς που θέλουν να φύγουν”. Υπογράμμισαν επίσης “την ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.

“Οι Ταλιμπάν πρέπει να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν αποτελεί τρομοκρατική απειλή για την διεθνή ασφάλεια”, προειδοποίησαν, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση ο Ντόμινικ Ράαμπ, η χώρα του οποίου ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της Ομάδας των Επτά (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

Η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών προηγήθηκε της διαδικτυακής συνόδου κορυφής των ηγετών της G7 για την κατάσταση στο Αφγανιστάν που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα