back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Φατούρος: Στόχος της έκθεσης “Επαναπατρισμός – 200 Χρόνια Ελληνική Τέχνη” είναι να παρουσιάσουμε ένα κομμάτι του Ελληνισμού της Διασποράς που δεν έχασε ποτέ την ελληνικότητά του

Διαβάστε επίσης

Για την έκθεση “Επαναπατρισμός – 200 Χρόνια Ελληνική Τέχνη” που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας στο πλαίσιο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης 2021 από τις 21 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2021 και η οποία τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, ο συλλέκτης Δημήτρης Φατούρος.

Όπως άλλωστε προϊδεάζει και ο τίτλος της έκθεσης με επιμελήτρια την κ. Χαρά Σαΐτη, εικαστικό και θεωρητικό της τέχνης και Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, αφορά στον επαναπατρισμό 51 έργων από τη συλλογή Δημήτρη Φατούρου και Άννας Αλμπουκέρκ, στη χώρα καταγωγής των δημιουργών τους για να συναντηθούν για πρώτη φορά με το ελληνικό κοινό, κάτω από το ελληνικό φως.

Σύμφωνα με τον κ. Φατούρο, πρόκειται για έργα που τα συνδέουν τρία κοινά χαρακτηριστικά καθώς αποκτήθηκαν από ιδιωτικές συλλογές εκτός Ελλάδας, χωρίς να έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας, ενώ οι δημιουργοί τους είναι Έλληνες που έζησαν στο εξωτερικό τον 19ο και 20ο αιώνα.

«Με την οικογένειά μου έχουμε συγκεντρώσει έναν αριθμό πινάκων, έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, κυρίως του εξωτερικού, του 19ου και 20ου αιώνα και ξεκινάμε από τη Λευκάδα με τα επίσημα εγκαίνια την προσεχή Δευτέρα 23 Αυγούστου στις 20.30 στην αίθουσα Θεόδωρος Στάμος. Παρουσιάζουμε μια τέχνη 200 ετών που βαδίζει παράλληλα με την ίδρυση και την εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους, ξεκινώντας από τους πρώτους μεταεπαναστατικούς ζωγράφους και φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους».

Τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι «να δείξουμε την πρόοδο της Νεοελληνικής Τέχνης η οποία αποτελεί ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημιουργίας και ταυτόχρονα την εξέλιξη του ελληνικού κράτους και να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι έγιναν πολλά καταπληκτικά πράγματα τα οποία κανείς δεν θα φανταζόταν αλλά και να παρουσιάσουμε και ένα κομμάτι του Ελληνισμού της Διασποράς που μπορεί να γεννήθηκε αλλού, δεν έχασε όμως ποτέ την ελληνικότητά του».

Μετά τη Λευκάδα, η έκθεση πρόκειται να ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Περιφέρεια και ενδεχομένως και στο εξωτερικό, στις χώρες στις οποίες έδρασαν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες όπως ο Αριστείδης Οικονόμου (1821 -1887), ο Γεώργιος Γουναρόπουλος (1889-1977), ο Γιώργος Βακαλό (1902-1991), ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας (1906-1994), ο Κωνσταντίνος Ξενάκης (1931-2020), η Αγλαΐα Λυμπεράκη (1923-1985) και πολλοί άλλοι.

«Ευελπιστούμε αυτό το ταξίδι να αποτελέσει μια μεγάλη διαδρομή που θα μας κάνει όλους καλύτερους, να ανεβούμε λίγο ψηλότερα», επισήμανε ο κ. Φατούρος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα