back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιατί δεν μπορεί να επιβληθεί εισιτήριο στον Όλυμπο

Διαβάστε επίσης

Τις αντιρρήσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους για την επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο κατέθεσαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος,  9 ορειβατικοί σύλλογοι του νομού Πιερίας. Οι Σύλλογοι τονίζουν το γεγονός πως τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν κρυπτώ αλλά σε πλήρη συνεννόηση και διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους, τους επαγγελματίες του βουνού και όλους τους εμπλεκόμενους. Ιδίως όταν στον Νομό Πιερίας δραστηριοποιούνται Σύλλογοι με ιστορία δεκαετιών και πλούσια εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

«Για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για εισιτήριο θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για ανταποδοτικότητα», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς Πιερίας. Γιάννης Γάκης.  «Ο Όλυμπος έχει τόσες ελλείψεις σε πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, βασικές υποδομές, ορεινή διάσωση, ούτε τα σκουπίδια που αφήνουν  οι περίπου 2000 επισκέπτες του Σαββατοκύριακού δεν μπορούν να μαζέψουν και θα επιβάλουν εισιτήριο; αναρωτιέται ο κ.Γάκης, τονίζοντας  ότι αν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω δεν θα υπάρχει αντίρρηση να επιβληθεί ένα μικρό εισιτήριο. Τώρα είναι σαν να επιχειρεί κάποιος να βγάλει κέρδος από ένα κατάστημα, το οποίο δεν έχει στήσει ακόμα. Αν μπει τώρα εισιτήριο πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο με μηδενική ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη. Παράλληλα σε αυτό το προσχέδιο δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το που και πως θα διατεθούν τα έσοδα».

«Πρόκειται για ένα προσχέδιο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο δεν είναι υλοποιήσιμο εκτιμά ο κ. Γάκης. Ούτε σε 10 χρόνια δεν θα είναι έτοιμες οι υποδομές που απαιτούνται έτσι ώστε να μπει εισιτήριο. Δεν μπορεί  να γίνεται σύγκριση με το Φαράγγι της Σαμαριάς γιατί εκεί η υποδομή είναι τέλεια στημένη όχι όπως εδώ. Στις προτάσεις μας προς το υπουργείο οι οποίες είναι πολλές ζητάμε μεταξύ άλλων να γίνουν παρεμβάσεις στα μονοπάτια καθαρισμοί να μπει ένα πλαφόν επισκεψιμότητας για το οροπέδιο τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα πρόγραμμα για να μην έρχεται όλος ο κόσμος μόνο Σαββατοκύριακα. Να απαγορευτούν τα αυτοκίνητα πάνω στο οροπέδιο να υπάρχει ένα λεωφορείο που να μεταφέρει ανα μισή ώρα τους επισκέπτες ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που δημιουργείται».

Η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος

Ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Φώντας Μπαραλιάκος , όπως ο ίδιος δημοσίευσε, μετά από επικοινωνία του με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο  Αμυρά, έλαβε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

  • Το πρώιμο κείμενο που αναρτήθηκε στα μέσα αποτελεί άκαιρη πρόταση-σχέδιο ΚΥΑ- του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και αναφέρεται στα όρια της περιοχής Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1250001 και ονομασία «Όρος Όλυμπος».
  • Οποιαδήποτε απόφαση για τον Όλυμπο θα ληφθεί κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου με τους τοπικούς φορείς ( ΟΤΑ, Ορειβατικούς Συλλόγους κ.α) με την απόλυτη συμφωνία τους και στην βάση της πλήρους ανταποδοτικότητας για την προστασία του βουνού και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Επιπροσθέτως ο υπουργός διαβεβαίωσε τον βουλευτή πως το αναμενόμενο -προς υπογραφή – Προεδρικό Διάταγμα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να οριοθετήσουμε αλλιώς την προς θέσπιση εισιτηρίου περιοχή. Εν κατακλείδι ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει σε χρόνο που οι συγκυρίες το επιτρέψουν και πάντα με σεβασμό στο φυσικό πλούτο και στην ιστορία του Μυθικού Βουνού, καταλήγει ο κ. Μπαραλιάκος στην ανάρτησή του.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα