back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Α. Εξαδάκτυλος: Αν φτάσουμε σε σημείο που το Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί, δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα lockdown

Διαβάστε επίσης

23-08-2021

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο lockdown, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Αν η ατομική επιλογή συμβαδίσει με την κοινωνική υποχρέωση, δεν θα βρεθούμε σε κατάσταση που θα πρέπει να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αν όμως οι αριθμοί φτάσουν σε σημείο που το Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εκ νέου, προφανώς θα τεθεί θέμα» είπε στον Αθήνα 984 και στη Γαλάτεια Καρακατσάνη.

Παρατήρησε ωστόσο πως «είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία να αποδεχθεί τον ακρωτηριασμό των δραστηριοτήτων της, με δεδομένο τον εμβολιασμό των 2/3 των ενηλίκων της.»

Σε ερώτηση αν υπάρχει προοπτική χορήγησης και τρίτης δόσης, ανέφερε ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και αύριο αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις για τις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια για τους υγειονομικούς.»

Ο κ Εξαδάκτυλος έθεσε θέμα εντατικοποίσης του εμβολιαστικού προγράμματος και τήρησης των μέτρων προστασίας, με την επισήμανση ότι η επιστροφή των εκδρομών σίγουρα θα επιβαρύνει τους αριθμούς των κρουσμάτων και πρέπει να προφυλαχτούν, κατά κανόνα, οι άνω των 50 ετών. «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους. Εάν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, θα είχαμε μόλις 2 ανθρώπους στις ΜΕΘ και δε θα υπήρχε θέμα συζήτησης στην κοινωνία….Είναι ανάγκη να εμβολιαστεί το 1/3 των ενηλίκων, όπως και το 1/5 των άνω των 50 ετών, που δεν το έχει ήδη κάνει.
Στις 18 Ιουλίου είχαμε 123 διασωληνωμένους και πλέον έχουμε 336 με 338. Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους, αλλά και στους νοσηλευόμενους.
Σε συνθήκες συνωστισμού η μάσκα είναι απαραίτητη. Αν δεν κατανοήσουμε που χρειάζεται να φοράμε μάσκες, ίσως να οδηγηθούμε και πάλι στο μέτρο της μάσκας παντού.»

Για την ανοσία αγέλης υποστήριξε πως «ο ιός μεταδίδεται, δυστυχώς, τόσο γρήγορα, που πρέπει να φτάσουμε σε ποσοστό 80 με 85% των εμβολιασμένων και όσων νόσησαν προκειμένου να την επιτύχουμε. Ωστόσο, όσοι νόσησαν και δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι προφυλαγμένοι έναντι των μεταλλάξεων.»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα