back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιράν: Ο επικεφαλής των φυλακών ζητάει συγγνώμη μετά τη διαρροή εικόνων που δείχνουν κακομεταχείριση κρατουμένων

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής των φυλακών του Ιράν ζήτησε σήμερα συγγνώμη για «πικρά περιστατικά» στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης μετά τη διαρροή βίντεο από χάκερ τα οποία δείχνουν ξυλοδαρμούς κρατουμένων, σε μια σπάνια παραδοχή για καταχρήσεις εκ μέρους των αρχών.

Μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται Ινταλάτ-ι Άλι (Δικαιοσύνη του Άλι) ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα βίντεο που φαίνεται ότι έχουν τραβηχτεί από κάμερες παρακολούθησης της φυλακής και εικονίζουν δεσμοφύλακες να ξυλοκοπούν κρατουμένους και να σέρνουν έναν κρατούμενο στο πάτωμα.

«Αναφορικά με τις εικόνες από τη φυλακή Εβίν, αποδέχομαι την ευθύνη για μια τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά και δεσμεύομαι να προσπαθήσω να εμποδίσω οποιαδήποτε επανάληψη αυτών των πικρών περιστατικών και να ασχοληθώ σοβαρά με τους παρανομούντες», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής των φυλακών του Ιράν Μοχαμάντ Μεχντί Χατζμοχαμαντί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ζητώ συγγνώμη από τον Παντοδύναμο Θεό, τον αγαπημένο ηγέτη μας (τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ), το έθνος και τους αξιότιμους δεσμοφύλακες, οι προσπάθειες των οποίων δεν θα αγνοηθούν εξαιτίας αυτών των λαθών», δήλωσε ο Χατζμοχαμαντί.

Πρόκειται για μια σπάνια παραδοχή για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράν, οι αρχές του οποίου συχνά απορρίπτουν ως αβάσιμες τις επικρίσεις δυτικών οργανώσεων για τα δικαιώματα.

Η φυλακή Εβίν, στην οποία φυλακίζονται κυρίως κρατούμενοι που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την ασφάλεια, επικρίνεται εδώ και καιρό από δυτικές οργανώσεις για τα δικαιώματα και η αμερικανική κυβέρνηση την έβαλε το 2018 στη μαύρη λίστα της για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Οι αρχές (της Εβίν) χρησιμοποιούν απειλές για βασανιστήρια, απειλές για φυλάκιση επ’ αόριστον και για βασανισμό μελών της οικογένειας, εξαπάτηση και ταπείνωση, πολλαπλές ανακρίσεις καθημερινά που διαρκούν μέχρι και πέντε ή έξι ώρες, άρνηση παροχής ιατρικής φροντίδας και άρνηση οικογενειακών επισκέψεων», αναφέρει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Τον Ιούλιο, το Ιράν αντιμετώπισε κυβερνοεπιθέσεις στον ιστότοπο του υπουργείου Μεταφορών του και της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα