back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιαπωνία: Το κυβερνών κόμμα θα επιλέξει τον ηγέτη του στις 29 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές

Διαβάστε επίσης

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), που βρίσκεται στην εξουσία στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα πως θα εκλέξει τον ηγέτη του στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ ο νυν πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα καταγράφει ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Ο Σούγκα, ο οποίος διορίσθηκε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του προκατόχου του, του Σίνζο Άμπε, πριν από ένα χρόνο, επικρίνεται δριμύτατα για την ανεπαρκή, όπως χαρακτηρίζεται, δράση του έναντι της πανδημίας σε μια στιγμή που η Ιαπωνία δυσκολεύεται να ελέγξει την ανησυχητική διάδοση της Covid-19 στην επικράτειά της.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης μειώθηκε στο 31,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Kyodo που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου — είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθει και απέχει πολύ από την άνω του 60% δημοτικότητα που κατέγραφε το Σεπτέμβριο του 2020.

Εξάλλου υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από τον Σούγκα ηττήθηκαν πρόσφατα σε τοπικές εκλογές, όπως συνέβη τελευταία με τον υποψήφιο για τη δημαρχία της Γιοκοχάμα (νότια του Τόκιο), η οποία θεωρείται εκλογικό φέουδο του Σούγκα. Οι ήττες αυτές δεν προοιωνίζονται τίποτε καλό για το μέλλον του επικεφαλής του κόμματος.

Η εκλογική επιτροπή του LDP ενέκρινε σήμερα το πρωί την ημερομηνία των εκλογών, την οποία θα επικυρώσει αργότερα εντός της ημέρας μια γενική συνέλευση.

Τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το «θρόνο» του Σούγκα: ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα –που ανακοίνωσε επισήμως σήμερα την υποψηφιότητά του–, ο επικεφαλής του κόμματος για τη διαμόρφωση πολιτικής Χάκουμπουν Σιμομούρα και η υπερσυντηρητική πρώην υπουργός Εσωτερικών Σάναε Τακαΐσι.

Ο νυν πρωθυπουργός διαθέτει ωστόσο τη σημαντική υποστήριξη του γενικού γραμματέα και δεύτερου στην ιεραρχία του κόμματος. Θεωρείται συνεπώς το φαβορί για να ηγηθεί του LDP στις εκλογές που προκειται να διεξαχθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Παρά τη χαμηλή δημοτικότητα της κυβέρνησης, είναι λίγο πιθανό το LPD, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1955, να χάσει από μια πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση η οποία δεν φαίνεται ικανή να το αμφισβητήσει σοβαρά.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα