back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Χρούσος: Να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά. Τα εμβόλια είναι ασφαλή

Διαβάστε επίσης

27-08-2021`

Ως σημαντικό αξιολογεί τον εμβολιασμό των παιδιών για τον έλεγχο της πανδημίας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

Σε συνέντευξη στον Αθήνα 984 και στη Γαλάτεια Καρακατσάνη αναφέρει πως τα εμβόλια είναι ασφαλή μετά και την επέκταση των κλινικών δοκιμών στο εξωτερικό, συνιστώντας στους γονείς να μη διστάζουν να εμβολιαστούν τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά, ενόψει της επιστροφής στα θρανία και στις σχολικές δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο έγκριτος καθηγητής, «οι οικογένειες με παιδιά οφείλουν να ανησυχούν λίγο επειδή έχουμε ένα νέο στέλεχος του ιού, όχι περισσότερο επικίνδυνο, αλλά πιο μεταδοτικό. Καλό είναι να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά. Οι γονείς δεν θα πρέπει να διστάζουν ή να ανησυχούν, αφού έχουν έχουν γίνει πλέον εκατομμύρια εμβολιασμοί, ανά τον κόσμο ειδικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Το εμβόλιο της Pfizer έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό συνεπώς δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Σύντομα και οι παιδίατροι θα συνιστούν τα εμβόλια. Μάλιστα εμείς ως Επιτροπή Εμβολιασμών έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους παιδιάτρους της χώρας.»

Δίνοντας μια τάξη μεγέθους για τη πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας σε σχέση με τα παιδιά, ο κ Χρούσος είπε πως «στην Ελλάδα τα παιδιά 12 έως 17 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 3 με 4%», ενώ προανήγγειλε την επέκταση των εμβολιασμών
και στις μικρότερες ηλικίες. «Είναι σε εξέλιξη οι σχετικές μελέτες. Περιμένουμε τα δεδομένα, που είναι θέμα εβδομάδων ή το πολύ 3 μηνών, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως και για τον εμβολιασμό μικρότερων παιδιών.»

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, παρατήρησε «στους 8 με 9 μήνες υποχωρεί η αποτελεσματικότητα και λογικά θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίων. Θα ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες για να επεκταθεί ακολούθως σε όλες τις ηλικίες.»

Συμπυκνώνοντας, ο καθηγητής Παιδιατρικής υπογράμμισε το επείγον του εμβολισμού με το βλέμμα στις υφιστάμενες νέες μεταλλάξεις.

«Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ άλλαξε το τοπίο. Πρέπει να βιαστούμε. Στο Περού ήδη υπάρχει η μετάλλαξη ΛΑΜΔΑ, που δεν την.. πιάνει σχεδόν καθόλου το εμβόλιο. Καλό θα είναι να εμβολιαστούμε όλοι σύντομα για να ελέγξουμε την πανδημία. Είναι λίγες και άμεσες οι επιπτώσεις από τον εμβολιασμό, δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα