back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στην Κεφαλονιά η Υπουργός Πολιτισμού για αυτοψία σε έργα και τα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης

Διαβάστε επίσης

Αυτοψία στα έργα που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Κεφαλονιά πραγματοποίησε η Λίνα Μενδώνη. Στην περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης υλοποιούνται 9 έργα από το ΥΠΠΟΑ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8.000.000 ευρώ, ενταγμένα στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων-ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς- Ιθάκης Σταύρο Τραυλλό και το Δήμαρχο Αργοστολίου, Θεόφιλο Μιχαλάτο, παρουσία του βουλευτή Κεφαλληνίας Παναγή Καππάτου, στο Δημαρχείο της πόλης, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία των έργων Πολιτισμού στο νησί.
Κατά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε στο πρόσωπο της Υπουργού την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ένταξη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ-ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου» προϋπολογισμού περίπου 2.500.000 ευρώ. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση της Υπουργού στα αιτήματα του Δήμου, ιδιαίτερα για την ένταξη στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων- ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου προστασίας και ανάδειξης του Τάφου στα Τζαννάτα, αλλά και για την βούλησή της να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα -σε συνεργασία με την Περιφέρεια- του έργου της έκθεσης του Μουσείου Σκλάβου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών και την έγκριση της μουσειογραφικής μελέτης από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ.
Μετά τη συνάντηση εργασίας η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:
«Είναι μεγάλη χαρά για μένα και για τους συνεργάτες μου, που βρισκόμαστε σήμερα στην Κεφαλονιά, και αύριο στην Ιθάκη, για να εξετάσουμε όλα τα θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ίσως, είναι η πρώτη φορά, που με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-ΕΣΠΑ 2014-2020 και από τον Προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ, εκτελούνται έργα που ξεπερνούν τα 8.000.000 ευρώ. Εάν συνυπολογίσουμε και τις 750.000 ευρώ, που διετέθησαν άμεσα για την αποκατάσταση των μνημείων, που επλήγησαν από την καταστροφική επέλαση του «Ιανού», αντιλαμβανόμαστε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ένα σημαντικό έργο με διασφαλισμένους πόρους. Στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, θα έχουμε τον αρχαιολογικό και μνημειακό πλούτο της Κεφαλονιάς, σωστά αποκατεστημένο και προσβάσιμο στους πολίτες της Κεφαλονιάς, οι οποίοι είναι οι φυσικοί φορείς αυτού του Πολιτισμού, αλλά στους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού.
Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο και τον βουλευτή Παναγή Καππάτο, για όλα τα θέματα που αφορούν στην Κεφαλονιά και ιδιαίτερα στον Δήμο Αργοστολίου. Κάναμε αυτοψία σε όλα τα σημεία που υπάρχουν μικρές ή μεγάλες εκκρεμότητες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Οπως το Μουσείο Αργοστολίου και το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου. Ο Σκλάβος είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Κεφαλονιά. Η αποκατάσταση του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος που θα φιλοξενήσει τη μοναδική συλλογή του εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020. Το μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς αποτελεί εκτός από ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό πόλο για το νησί, και έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο.
Σε ό,τι αφορά το Μουσείο του Αργοστολίου, είναι ανεπίτρεπτη η καθυστέρηση, μετά τον σεισμό, το 2014. Είναι πραγματικά λυπηρό και αδιανόητο, η Κεφαλονιά, με αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, με αυτόν τον τεράστιο πλούτο στο πολιτιστικό της απόθεμα, όλα αυτά τα χρόνια να είναι χωρίς μουσείο. Πέντε χαμένα χρόνια. Τώρα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τροποποίησης του ρυμοτομικού και προχωρεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Συγχρόνως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει την ετοιμότητα να υποβάλλει προς ένταξη το έργο του νέου Μουσείου στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων-ΕΣΠΑ 2014-2020 μόλις η Περιφέρεια εκδώσει την σχετική πρόσκληση. Προφανώς, πρέπει να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος».
Στον αρχαιολογικό χώρο του μυκηναϊκού τάφου στα Τζαννάτα, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε και συζήτησε με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Τους διαβεβαίωσε ότι το έργο, προστασίας και ανάδειξης του θολωτού τάφου, προϋπολογισμού 1.590.000 ευρώ ξεκινά άμεσα και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την Περιφέρεια. «Ο Τάφος στα Τζαννάτα εντάχθηκε στις 21 Ιουνίου 2021. Στόχος μας είναι μέσα στον Οκτώβριο να ξεκινήσει το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του χώρου του τάφου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και να ξεκινήσει η διαδικασία για την δημοπράτηση της κατασκευής του νέου στεγάστρου προστασίας του μνημείου από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ».
Κατά την αυτοψία στη Γέφυρα De Bosset, που επλήγη από τον «Ιανό», η Υπουργός ενημερώθηκε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για την εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
H Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στην Ιερά Μονή Αγίων Φανέντων, στη Σάμη, όπου ξεκινά το έργο αναστήλωσης του παλαιού καθολικού της Μονής, η οποία μαρτυρείται από τον 13ο αι., και του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου, του 17ου αι., από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων συνολικού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ. Δεδομένου ότι η Μονή, έχει κτιστεί επί των ερειπίων της αρχαίας ακρόπολης της Σάμης και έχει ενσωματώσει μέρος του πύργου της οχύρωσης, η υπουργός ζήτησε από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων να προχωρήσει άμεσα στον σχεδιασμό των απαιτούμενων μελετών για την αποκατάσταση του πύργου, καθώς και για τον ευπρεπισμό των κελλιών του μοναστηριακού συγκροτήματος, στα οποία έχει ενσωματωθεί αρχαίο δομικό υλικό, προκειμένου στην επόμενη προγραμματική περίοδο να υποβληθεί προς ένταξη το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου τείχους και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του καθολικού.
Η Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Σάμης Γεράσιμο Μόνια-Νέττη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έργα που εκτελούνται στον Δήμο Σάμης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως η ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης στην Αγία Ευφημία προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, η ανάδειξη του ρωμαϊκού βαλανείου στο Λουτρό προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ και η ανάδειξη του ταφικού περιβόλου στο Φισκάρδο, προϋπολογισμού 485.000 ευρώ, αλλά και για την λύση που έδωσε το ΥΠΠΟΑ για την επαναλειτουργία του σπηλαίου της Μελισσάνης, που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό για την περιοχή.
Στη Σάμη, η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την Αρχαιολογική Συλλογή και την έκθεση των ψηφιδωτών στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο της. Το έργο, προϋπολογισμού 1.523.417 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων-ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020. Στην έκθεση παρουσιάζεται η διαχρονική κατοίκηση της Σάμης από την πρώιμη εποχή του Χαλκού έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.
Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, από την οποία δοκιμάστηκε η Κεφαλονιά και ιδιαίτερη η Σάμη, καθώς ο «Ιανός» έπληξε την πολιτιστική κληρονομιάς του νησιού, το οποίο έγκαιρα αποκαθίσταται.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «προχωρεί τις διαδικασίες κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην Πολιτιστική Κληρονομιά, αλλά και στην εκτέλεση συγκεκριμένων πιλοτικών έργων ενταγμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα μας προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ευρύτερα, σε όλη την Επικράτεια, τέτοιου είδους προβλήματα οψέποτε προκύπτουν». Αναφερόμενη στα έργα, που αυτή την περίοδο εκτελούνται στο νησί, ανέφερε ότι «αυτά τα έργα δημιουργούν ένα νέο τοπίο για την Κεφαλονιά, και συμβάλλουν καθοριστικά στις τρέχουσες δυνατότητες, αλλά και στις μελλοντικές προοπτικές της τοπικής κοινωνίας, επιφέροντας τόσο άμεση, όσο και μακροπρόθεσμη τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, δημιουργώντας νέους και ισχυρούς πόλους έλξης επισκεπτών και ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού, και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης».
Το πρόγραμμα της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Κεφαλονιά ολοκληρώθηκε στη συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη και τους συνεργάτες της, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα η περιοχή, όπως η αποκατάσταση του σεισμόπληκτου κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, για το οποίο η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε να ενημερώσει αρμοδίως την Υπουργό Παιδείας, η ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου της Φιλαρμονικής Ληξουρίου, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί για τις δράσεις της μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, καθώς και η αποκατάσταση σειμόπληκτων εκκλησιών, όπως η Αγία Μαρίνα των Σουλλάρων, η αποκατάσταση της οποίας είναι σε εξέλιξη από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠΠΟΑ με προϋπολογισμό 388.000 ευρώ από το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Αυτοψία στο συγκεκριμένο έργο, όπως και στο έργο της αποκατάστασης του καθολικού της Μονής Σισίων, προϋπολογισμό 940.000 ευρώ, πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ, που συνόδευε την Υπουργό.
Τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν στις αυτοψίες στα έργα της Κεφαλονιάς, ο βουλευτής Παναγής Καππάτος, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλλός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης Γρηγόρης Γρηγορακάκης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.
Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης
«Αποτελεί για μένα ιδιαίτερα χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού και τους συνεργάτες μας, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, και πάλι στην Κεφαλονιά, με αφορμή αυτή τη φορά ένα χαρούμενο γεγονός, τα εγκαίνια της Αρχαιολογικής Συλλογής εδώ, στη Σάμη, τηρώντας την υπόσχεσή που έδωσα πριν μερικούς μήνες, και παρά τον ιδιαίτερα μεγάλο φόρτο εργασίας όλων μας, που επιβάρυναν περαιτέρω οι πρόσφατες, μεγάλης έκτασης πυρκαγιές στην πατρίδα μας, από τις οποίες απειλήθηκαν, αλλά ευτυχώς δεν επλήγησαν, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που όπως οι μελέτες και τα προγνωστικά πρότυπα των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν, θα υφίσταται με αυξανόμενη ένταση τους κινδύνους και τις απειλές από φυσικές καταστροφές, τις οποίες επιτείνουν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλωστε, η Κεφαλονιά και ιδιαίτερα η Σάμη, δοκίμασε η ίδια πριν από 11 μήνες, αυτούς τους κινδύνους από τον «Ιανό». Από τον «Ιανό» επλήγη και ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πολιτείας, πολλά από αυτά τα μνημεία αποκαθίστανται και ολοκληρώνεται η αναστήλωση και η συντήρησή τους.
Αναγνωρίζοντας έγκαιρα τους κινδύνους αυτούς και την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης, η Ελληνική Κυβέρνηση, υπό την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο σε διεθνές επίπεδο, προωθώντας στον ΟΗΕ και άλλους Οργανισμούς τη Σύμπραξη των Φορέων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί τις διαδικασίες κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην Πολιτιστική Κληρονομιά, αλλά και στην εκτέλεση συγκεκριμένων πιλοτικών έργων ενταγμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα μας προσφέρει τη δυνατότητα της τεχνογνωσίας και των καλών πρακτικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ευρύτερα, σε όλη την Επικράτεια, τέτοιου είδους προβλήματα οψέποτε προκύπτουν.
Τα έργα αυτά για την ενιαία και ολιστική προστασία και διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τοπίου, λειτουργούν ασφαλώς παράλληλα και συμπληρωματικά προς τις συστηματικές δράσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του τεράστιου μνημειακού αποθέματος, που αποτελεί τεκμήριο του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και κεφάλαιο με εξαιρετικά μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναπτυξιακή δυναμική και αξία για το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της Χώρας συνολικά.
Κατά την παρούσα χρονική στιγμή στην Κεφαλονιά βρίσκονται εν εξελίξει ή εκκινούν άμεσα, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, έργα πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 8 εκ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται, εκτός από το εμβληματικού χαρακτήρα έργο της στερέωσης, προστασίας και ανάδειξης του Θολωτού Τάφου στα Τζανάτα, η ανάπλαση του ρωμαϊκού βαλανείου και του κτηριακού συγκροτήματος στο Λουτρό, η ανάπλαση και ανάδειξη του ταφικού περιβόλου στο Φισκάρδο και της ρωμαϊκής έπαυλης στην Αγία Ευφημία, η αποκατάσταση του καθολικού της παλαιάς Μονής Σισίων και του καθολικού και του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου της Ι.Μ. Αγίων Φανέντων, οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Σουλλάρων, και ασφαλώς η διαμόρφωση του κτηρίου στέγασης της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης, το οποίο έχουμε τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάζουμε απόψε. Στην ουσία, να παραδίδουμε στους κατοίκους της Σάμης, αυτό το οποίο τους ανήκει. Γιατί εσείς, κ. Δήμαρχε και οι συμπολίτες σας, είστε οι φορείς αυτού του πολιτισμού, ο οποίος εξελίσσεται σε τούτη τη γη, στη μακρά ιστορική διάρκεια των χιλιετιών.
Όλα αυτά τα έργα που είπαμε, δημιουργούν ένα νέο τοπίο για την Κεφαλονιά, και συμβάλλουν καθοριστικά στις τρέχουσες δυνατότητες, αλλά και στις μελλοντικές προοπτικές της τοπικής κοινωνίας, επιφέροντας τόσο άμεση, όσο και μακροπρόθεσμη τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, δημιουργώντας νέους και ισχυρούς πόλους έλξης επισκεπτών και ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού, και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμη, μικρά και μεγάλα, από τις εργασίες στερέωσης στα σπήλαια, Μελισσάνης και Δρογκαράτης και την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου, έως τη διευθέτηση του θέματος του Μουσείου Αργοστολίου, που επλήγη καίρια από το σεισμό του 2014, και από το 2014 μέχρι σήμερα το πρωί που το είδα, δεν έχει αλλάξει δυστυχώς στο παραμικρό -πέντε χρόνια έφυγαν- και για το οποίο εξετάζονται οι βέλτιστοι δυνατοί τρόποι αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν ανακύψει, ώστε να καταστεί το ταχύτερο δυνατό εφικτή η υλοποίηση του έργου. Εξυπακούεται ότι τόσο ο Γενικός Γραμματέας, όσο και εγώ και όλες οι συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ συνδράμουν και θα συνδράμουν την προσπάθεια αυτή με κάθε διαθέσιμο μέσο. Είναι πραγματικά λυπηρό και αδιανόητο, η Κεφαλονιά, με αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, με αυτόν τον τεράστιο πλούτο στο πολιτιστικό της απόθεμα, όλα αυτά τα χρόνια να είναι χωρίς μουσείο.
Επιστρέφοντας στην Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης: Η δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου για την έκθεση του πλήθους των σημαντικών ευρημάτων, που προέκυψαν τις τελευταίες δεκαετίες και εξακολουθούν να προκύπτουν από τις έρευνες σωστικού χαρακτήρα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Σάμης και του Φισκάρδου, αποτελούσε επί χρόνια ένα εύλογο αίτημα των κατοίκων. Για το σκοπό αυτό παραχωρήθηκε το 2002 στο Υπουργείο Πολιτισμού το συγκεκριμένο ακίνητο, στο οποίο αρχικά στεγάζονταν γραφεία της τότε κοινότητας Σάμης. Θυμάμαι αυτή την παραχώρηση. Προήδρευα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όταν περάσαμε τη διαδικασία αυτή.
Αργότερα, το 2009, παραχωρήθηκε από το Δήμο και το τμήμα της πλατείας μπροστά από το κτήριο για την έκθεση και των ψηφιδωτών δαπέδων, που αποκαλύφθηκαν κατά καιρούς σε ανασκαφικές έρευνες και δεν ήταν δυνατό να διατηρηθούν κατά χώρα. Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν και οι αναγκαίες μελέτες ωρίμανσης του έργου, το οποίο εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ το 2013 και συνεχίστηκε και κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ως μεταφερόμενο έργο.
Η υλοποίηση του έργου, που ενείχε την επισκευή και διαμόρφωση του κτηρίου, την τεκμηρίωση, τη συντήρηση και την έκθεση των κινητών ευρημάτων σε πέντε αίθουσες-
θεματικές ενότητες, την ανάπτυξη επικουρικών πολυμεσικών ψηφιακών εφαρμογών τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την υποδοχή των ψηφιδωτών δαπέδων, υπήρξε μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία, την οποία έφερε αισίως και άριστα σε πέρας η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Κεντρικές Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ.
Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια οφείλονται προς το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Στο πρόσωπο του Εφόρου Γρηγόρη Γρηγορακάκη αποδιδονται και οι ευχαριστίες σε όλους τους προκατόχους του, που συνέδραμαν καθοριστικά για το έργο αυτό, ένα έργο, το οποίο είναι άρτιο επιστημονικά και έχει ένα εξαιρετικά υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και προς τις κεντρικές διευθύνσεις του Υπουργείου και ιδιαίτερα προς την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νέωτερων Μνημείων, που έχει επενδύσει κόπο και πόνο, κατά την αρχαία έννοια, πολλών ετών για τη συντήρηση αυτών των ψηφιδωτών, αλλά και κάποιων ακόμη, που πρόκειται να εκτεθούν εδώ.
Προς την Περιφέρεια Ιονίων για την ένταξη του έργου στις δύο χρηματοδοτικές περιόδους. Προς όλους εσάς που με τον τρόπο του ο καθένας αγκαλιάζει και υποστηρίζει έργα Πολιτισμού στο νησί σας. Κύριε Δήμαρχε, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, παραδίδουν σε εσάς και στους συμπολίτες σας, το συγκεκριμένο έργο, ως μία απόδειξη της εξαιρετικά καλής συνεργασίας που έχετε, όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύξει.
Σας ευχαριστώ».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα