back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ο Happy σε Αποστολή» κατά της παιδικής κακοποίησης

Διαβάστε επίσης

«Ο Happy σε Αποστολή», είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 9 ετών με στόχο την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης, μέσα από ένα διασκεδαστικό τρόπο.

Το παιχνίδι σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των δράσεων του διακρατικού έργου Co-Happiness: Happy and safe in the Community. Οι χώρες-εταίροι που συμμετέχουν στο έργο είναι οι Ολλανδία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετέχει το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ).

Το έργο Co-Happiness: Happy and safe in the Community στοχεύει στην προώθηση της πρόληψης και την ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με την κακοποίηση και κακοποίηση παιδιών.

«Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να ενημερώσει τα παιδιά για τις διαφορετικές μορφές κακοποίησης, κακομεταχείρισης και να τα ενδυναμώσει ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τέτοια περιστατικά όχι μόνο όταν συμβαίνουν στα ίδια αλλά και στους φίλους τους ή στους συμμαθητές τους», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η  κοινωνιολόγος και ερευνήτρια του έργου του ΚΜΟΠ, Μαρία Έλλη Δουφεξή Καπλάνη.  «Το παιχνίδι παίζεται από ένα παιδί με την συνοδεία ενός ενηλίκου είτε αυτός είναι εκπαιδευτικός κηδεμόνας ή γονέας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν τη σχετική εμπειρία και  να έχουν επιμορφωθεί αναφορικά για την παιδική κακοποίηση. Το παιχνίδι παρουσιάζει κάποιες πιθανές καταστάσεις κακοποίησης και κακομεταχείρισης ωστόσο δίνει και την δυνατότητα να ανοιχτεί ένας διάλογος με το παιδί. Να διατυπωθούν απορίες, να αντιληφθεί ο επαγγελματίας ή ο γονέας τις ελλείψεις του παιδιού και να δώσει την ανάλογη εέμφαση».

«Ο Happy σε Αποστολή» μπορεί να αξιοποιηθεί σε σχολεία ή άλλες δομές για παιδιά» συμπληρώνει η κα  Δουφεξή – Καπλάνη. «Μέχρι στιγμής έχει  υλοποιηθεί μια πιλοτική εφαρμογή του παιχνιδιού  σε παιδιά στην Ιταλία  και η ανταπόκριση ήταν πολύ ικανοποιητική. Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ή υλοποίηση του έργου και στη χώρα μας.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό του παιχνιδιού η κα Δουφεξή – Καπλάνη αναφέρει πως έχουν συμπεριληφθεί υπάρχουσες επιτυχημένες παρεμβάσεις που έχουν συμβάλει στην αποτροπή του φαινομένου στις χώρες-εταίρους, όπως π. χ., «ο κανόνας του εσώρουχου». Παράλληλα  είναι διασκεδαστικό και φιλικό προς τα παιδιά και εστιάζει στην πρόληψη του φαινομένου. Δυστυχώς  οι περισσότερες πρακτικές εστιάζουν στη διαχείριση των υποθέσεων και όχι τόσο στην πρόληψη», καταλήγει η κα Δουφεξή –  Καπλάνη.

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για το κοινό και στις επτά γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στο έργο ενώ παρέχεται εκπαιδευτική  υποστήριξη για τους ενηλίκους  από σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης.

Μπορείτε να δείτε το παιχνίδι στα ελληνικά, κάνοντας κλικ εδώ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα