back to top
24.4 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

24.4 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Οικονόμου: Σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Αβέβαιη η επιστροφή στα ίδια καθήκοντα

Διαβάστε επίσης

O νόμος που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους υγειονομικούς δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση μέχρι της Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία, “θα εφαρμοστεί στο ακέραιο”, δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε ότι παράλληλα “θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου”.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως “όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει”.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε η κυβέρνηση “χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους συμπολίτες μας και μη”, ενώ κάλεσε όλους τους ανεμβολίαστους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να εμβολιαστούν.

“Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί και πολύ περισσότερο που επιδιώκουμε είναι να εμπλακούμε σε μια ανούσια διαδικασία αντιπαράθεσης, σε μια διαδικασία δράσης και αντίδρασης¨”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό -που αντιμετωπίζεται μόνο από τον εμβολιασμό- δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε συνδικαλιστικό. Είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή”.
Τόνισε επίσης πως για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα αποτελεί όλα τα σχολεία φέτος να λειτουργήσουν φέτος κανονικά με αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες επανέλαβε ότι εξακολουθεί να υπάρχει και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογηθεί

Ο κ. Οικονόμου υπεραμύνθηκε της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια λέγοντας ότι συνιστά “ουσιαστική μεταρρύθμιση”, σημείωσε πάντως ότι “με βάση τα αποτελέσματα φέτος, τα πανεπιστήμια προφανώς θα έχουν την δυνατότητα να προβούν τα ίδια σε διορθωτικές κινήσεις σε ότι αφορά τους συντελεστές για να αντιμετωπιστούν κάποια πράγματα που ίσως κάποιες σχολές τις αιφνιδίασαν ή που αποτέλεσαν αρρυθμίες της πρώτης χρονιάς εφαρμογής του νέου μέτρου”.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ανάρτηση του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Ν. Καρανίκα , τονίζοντας ότι “αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να πλήξουν τον χαρακτήρα του πρωθυπουργού, την σύζυγό του, τα παιδιά του”, τόνισε ότι “σε τέτοιου είδους αθλιότητες και ανηθικότητες είναι σαφές ότι από δω και πέρα τον λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη” και αφού υπογράμμισε ότι “έχει περάσει μία ολόκληρη ημέρα και δεν έχει βρεθεί κανείς να αποδοκιμάσει τον κ. Καρανίκα γι’ αυτές τις αθλιότητες” πρόσθεσε ότι “επιβεβαιώνεται ο φόβος μας ότι αυτός κατήφορος που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση δεν φαίνεται να έχει τέλος”.

Το ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία απέκλεισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέροντας ότι η υποχρεωτικότητα θα ξεκινήσει κανονικά από 1η Σεπτεμβρίου.

«Δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» τόνισε.

«Προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ».

Ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας ή κατά της ζωής των συνανθρώπων μας… Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων».

Στο νοσοκομείο, συνέχισε ο κ. Σκέρτσος, πηγαίνουμε για να προστατέψουμε την υγεία μας, όχι για να κινδυνέψουμε από κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος. «Θεωρώ αυτονόητο ότι αυτό αποτελεί πλέον κτήμα και των υγειονομικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο αυτό από την Τετάρτη θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία απάντησε «προφανώς για όσους δεν επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο». «Για την αναπλήρωση των κενών έχουν γίνει προβλέψεις, τα κενά αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία» διευκρίνισε.

O Άκης Σκέρτσος αποσαφήνισε ακόμα ότι, προς το παρον, δεν υπάρχει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Θα κάνουμε τα μέτρα που ανακοινώσαμε να κάνουν τον κύκλο τους, υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν είναι της παρούσης» είπε.
Επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν και θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ παρατήρησε ότι η μάσκα δεν αφαιρέθηκε ποτέ ως ατομικό μέσο προστασίας. «Το καλοκαίρι δώσαμε τη δυνατότητα σε δημοσίους χώρους χωρίς συνάθροιση να μην τη φοράμε. Η μάσκα παραμένει αναγκαίο μέσο προστασίας και για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης πρόσβασης στα ΜΜΕ για ανεμβολίαστους, είπε: «Δεν μπορούμε σε συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα όπως στην κινητικότητα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να βάλουμε τέτοιους περιορισμούς θα ήταν αδιανόητο».

Το να πας όμως σε καφετέρια ή εστιατόριο, συνέχισε, δεν είναι ουσιώδης δραστηριότητα, είναι ψυχαγωγική δραστηριότητα. «Θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη λειτουργία των χώρων αυτών με την πρόσβαση μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Είναι χώροι υπερμεταδότες», τόνισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα