back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Δημόπουλος: Ο εμβολιασμός προφυλάσσει από τη βαριά νόσηση αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος εμβολιασμένος και να μεταδώσει τον ιό

Διαβάστε επίσης

«Ο εμβολιασμός προφυλάσσει πολύ ουσιαστικά από τη βαριά νόσηση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ του Covid-19 αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος εμβολιασμένος από τον ιό και να τον μεταδώσει», δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής κ. Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος, προέτρεψε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα προκειμένου «να αποφύγουν τη βαριά νόσηση, να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις άμεσες και τις απώτερες επιπλοκές του κορονοϊού καθώς και το οικογενειακό και εργασιακό τους περιβάλλον, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια ουσιαστική κάμψη της πανδημίας».

Επισήμανε ότι σε σχέση με πέρυσι που είχαμε μικρότερο αριθμό νοσηλευόμενων και λιγότερα κρούσματα, πλέον παρατηρείται μεν μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, αλλά αναλογικά μικρότερος αριθμός νοσηλευόμενων και κυρίως στις ΜΕΘ, λόγω του εμβολίου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του εμβολιασμού των υγειονομικών, σημείωσε: «Έχουμε τη δυνατότητα εντός των επόμενων δύο ημερών, ακόμα και εκείνο το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που διστάζει να εμβολιαστεί, να το κάνει και να μην μπούμε σε μια διαδικασία πόλωσης. Το σκεπτικό είναι τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας να λειτουργήσουν πλήρως στελεχωμένα ώστε να αντιμετωπίσουν όλους τους ασθενείς».

Σχετικά με τη χορήγηση τρίτης «δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τόνισε: «Προγραμματίζεται άμεσα το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες και εν συνεχεία – όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη – θα ακολουθήσουν οι ομάδες των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021 και είναι οι υγειονομικοί και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».

Όσο για το ενδεχόμενο δια ζώσης μαθημάτων στα Πανεπιστήμια, ανέφερε: «Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 4-5 εβδομάδων προκειμένου όσα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν έχουν εμβολιαστεί να προχωρήσουν μαζικά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για τα δια ζώσης μαθήματα. Ελπίζουμε αυτή η χρονιά, μετά από τρία εξάμηνα, να λειτουργήσει με τα πανεπιστήμια ανοιχτά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα