back to top
23.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

23.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Politico: Οι Αφγανοί πρόσφυγες στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρή κριτική για την εγκατάλειψη των Αφγανών συνεργατών των ΗΠΑ, καθώς το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Τώρα υπάρχει επίσης μία υποβόσκουσα πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τις χιλιάδες των Αφγανών, τους οποίους ο Μπάιντεν θα μετεγκαταστήσει τελικά στις ΗΠΑ, σχολιάζει το POLITICO.

Μία όλο και πιο δυναμική ομάδα από Ρεπουμπλικάνους υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατέστησε τους μεταναστευτικούς περιορισμούς σήμα κατατεθέν της πολιτικής του, είναι αντίθετη στην μετεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνοι ή ότι θα αλλάξουν την πληθυσμιακή σύσταση της χώρας.

Παράλληλα, οι ίδιοι προγραμματίζουν να κρατήσουν το ζήτημα αυτό ψηλά στην προεκλογική ατζέντα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο του 2022, μαζί με ευρύτερες επιθέσεις γύρω από την άτακτη υποχώρηση του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν.

Ένας από αυτούς τους Ρεπουμπλικάνους, ο βουλευτής Ματ Ρόζεντεϊλ από τη Μοντάνα, δήλωσε ότι το χάος στο Αφγανιστάν δεν θα πρέπει «να γίνει μία δικαιολογία για να πλημμυρίσουν» οι ΗΠΑ με πρόσφυγες.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που εισέρχονται στη χώρα μας, θέλουν να υποστηρίξουν τη χώρα μας και δεν θέλουν να της επιτεθούν», δήλωσε ο Ρόζεντεϊλ στη διάρκεια συνέντευξης. Ο ίδιος είπε ότι προγραμματίζει να παροτρύνει τον επίσης Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Μοντάνα Γκρεκ Τζιανφόρτε να απορρίψει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πολιτεία του.

Ο Λευκός Οίκος κινείται ταχύτατα προσπαθώντας να αποφύγει την κλιμάκωση της οποιασδήποτε πολιτικής σύγκρουσης και την πολιτικοποίηση του ζητήματος, αλλά και την κατακραυγή που επισκίασε τις προσπάθειες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τη Συρία το 2015, προκαλώντας συνθήκες χάους στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα προσφύγων.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι εργάζονται παρασκηνιακά προκειμένου να ενημερώσουν τοπικούς και πολιτειακούς ηγέτες για το πόσο λεπτομερειακά ελέγχονται οι πρόσφυγες πριν πατήσουν το πόδι τους σε αμερικανικό έδαφος. Οργανώσεις προσφύγων, οι οποίες συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση, πράττουν το ίδιο και στις κοινότητες. Παράλληλα, γίνεται κοινή προσπάθεια για την προσέγγιση των ΜΜΕ προκειμένου να απομυθοποιηθούν καταστάσεις για τη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Πηγή: POLITICO

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα