back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δυσοίωνο το μέλλον των μελισσοκόμων

Διαβάστε επίσης

Τραγικές είναι οι συνέπειες των πυρκαγιών για τους μελισσοκόμους τόσο της Εύβοιας όσο και εκείνων, από άλλες περιοχές της χώρας ,που δραστηριοποιούνταν στο νησί, καθώς στην Εύβοια, παραγόταν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής μελιού. Περίπου 10.000 μελίσσια κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας με την απώλεια να εκτιµάται σε ποσοστό που αγγίζει το 40% της συνολικής ελληνικής παραγωγής πευκόµελου.

«Η Μελισσοκομία εισπράττει εδώ και μια δεκαπενταετία τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τώρα προστίθεται και η τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές», τονίζει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Ντούρας. «Χάθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα μελισσοβοσκής. Η μεγάλη καταστροφή έγινε στην Βόρεια Εύβοια, όπου βάζαμε 500.000 μελισσοσμήνη κάθε χρόνο και παίρναμε 5.000 με 10.000 τόνους πευκόμελο. Αυτό το πευκόμελο θα μας λείψει για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Πρόκειται για ένα τεράστιο φορτίο για την μελισσοκομία, το οποίο δεν μπορεί να το αντέξει μόνη της. Χρειάζεται γενναία στήριξη από την πολιτεία για να μπορέσουμε οι μελισσοκόμοι να συντηρήσουμε και τα μελισσιά μας και τις οικογένειες μας».

Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι της Εύβοιας

«Όσον αφορά στους μελισσοκόμους που κάηκαν τα μελίσσιά τους, υπάρχει μεγάλη απόγνωση και το πρόβλημά τους, είναι τεράστιο. Πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως από το κράτος, όχι να τους δώσει φιλοδωρήματα και να στηριχθούν έτσι ώστε να μην εγκαταλείψουν το επάγγελμα», τονίζει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων.

«Το πρόβλημα των μελισσοκόμων αφορά το κοινωνικό σύνολο»

«Όσοι μελισσοκόμοι επισκέπτονταν την Εύβοια, προερχόµενοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, θα µεταφέρουν τα µελίσσια τους στη Θάσο ή στη Χαλκιδική, ωστόσο έτσι θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός, συναγωνισμός μεταξύ των μελισσών με αποτέλεσμα να πέσει ο μέσος όρος παραγωγής ανα κυψέλη», επισημαίνει ο κ. Ντούρας. «Το πρόβλημα των μελισσοκόμων αφορά το κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο τους 25.000 επαγγελματίες καθώς η μελισσοκομία βοηθά στην επικονίαση των φυτών τη διατήρηση της βιοποικιλότητας κλπ. Η μέλισσα είναι ο δείκτης για την προστασία του περιβάλλοντος και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν».

Ανάγκη άμεσων μέτρων

«Πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές είχα ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να αυξηθούν οι μελισσοβοσκές με τη δημιουργία περιαστικών δασών με μελισσοκομικά δέντρα, τα οποία θα είναι αφενός επισκέψιμα και αφετέρου όχι τόσο ευάλωτα σε πυρκαγιές, την αναδάσωση παραποτάμιων περιοχών κλπ. Μέτρα δηλ, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή στη βάση μιας συνεργασίας κράτους και μελισσσοκόμων, οι οποίοι θα λειτουργούσαν και ως επόπτες της προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζω πως τώρα η πολιτεία θα επιταχύνει τη λήψη μέτρων και θα εισακουστούν οι προτάσεις μας και εμείς από την πλευρά μας βήμα βήμα να σταθούμε στα πόδια μας. Εύχομαι με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η αλλαγή υφυπουργού στο Αγροτικής Ανάπτυξης να σημάνει την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους μελισσοκόμους» καταλήγει ο κ. Ντούρας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα