back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ευ. Αποστολάκης: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μετά την υπαναχώρηση

Διαβάστε επίσης

Με δύο διαφορετικές προεγγίσεις για όσα προηγήθηκαν και οδήγησαν τελικά στην μη αποδοχή από τον Ευάγγελο Αποστολάκη της υπουργοποίησης που είχε ανακοινωθεί το πρωί της Τρίτης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση αναμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι “τορπίλισε μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα”, και τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης “επιχείρησε να παγιδεύσει” τον κ. Αποστολάκη “ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του”.

Η υπόθεση αυτή ανεβάζει ακόμη περισσότερο το πολιτικό θερμόμετρο, ταυτόχρονα όμως συνιστά πλήγμα και μετριάζει τον απόηχο της πολιτικής πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν ανασχηματισμό που σίγουρα δεν είναι «σαρωτικός», ενώ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε «δομικός», επολύ περισσότερο από την στιγμή που μετά την ανατροπή της αποχώρησης Αποστολάκη, παραμένει ερωτημτικό τι θα γίνει με το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σύντομα σε μία νέα επιλογή υπουργού, για την οποία εκτιμάται ότι θα επιδιώξει και πάλι να έχει χαρακτηριστικά ευρύτερης αποδοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει στην Σλοβενία, όπου την Τετάρτη το πρωί θα λάβει μέρος σε συζήτηση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα βρεθεί στην Θεσσαλονικη για επαφές με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ, αναμένεται να στείλει τα δικά του μηνύματα σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από τον ανασχηματισμό, αλλά και τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος, κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη μέσα σε κλίμα που σίγουρα απέχει από αυτό που ανέμενε ο πρωθυπουργός όταν έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αλλά και μέχρι την στιγμή που πληροφορήθηκε χθες το μεσημέρι από τον κ. Αποστολάκη, την απόφαση για μη αποδοχή της υπουργοποίησής του.

Ως προς αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου, καθώς και ότι χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του και για το λόγο αυτό την Τρίτη το πρωί, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου λένε μάλιστα ότι στις αρχικές συζητήσεις για συμμετοχή του κ. Αποστολάκη στην κυβέρνηση, του είχε προταθεί θέση αναπληρωτή υπουργού, αλλά ο ίδιος ζήτησε να γίνει υπουργός, κάτι που οι ίδιες πηγές λένε ότι έγινε αποδεκτό από τον πρωθυπουργό διότι έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός και θα ήταν σωστό να είναι και πάλι υπουργός. Αναφέρουν μάλιστα ότι την Δευτέρα το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Αποστολάκη, στην διάρκεια της οποίας έγινε λεπτομερής συζήτηση για την ουσία του χαρτοφυλακίου..

Σύμφωνα πάντα με όσα λέγονται από πλευράς κυβερνητικών στελεχών ακόμη και κατά την επικοινωνία του κ.Δημητριάδη με τον κ. Καλογήρου για να τον ενημερώσει για την επιλογή του πρωθυπουργού, το κλίμα ήταν θετικό και δεν υπήρξε καμία ένσταση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευης.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η «κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του» ήταν αυτή που οδήγησε σε υπαναχώρηση του κ. Αποστολάκη, ο οποίος επικοινώνησε αμέσω μετά με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα