back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Πεντάγωνο ανησυχεί για τους Αμερικανούς πολίτες και τους Αφγανούς που έμειναν πίσω

Διαβάστε επίσης

Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «είναι προφανές ότι ανησυχεί» για τους Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν, αλλά και για τους Αφγανούς συμμάχους της που παραμένουν ακόμη στο έδαφος του Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα.

Το Πεντάγωνο παραδέχεται ότι αυτοί που έμειναν πίσω τελούν υπό ένα υψηλό επίπεδο απειλής από τους Ταλιμπάν, αλλά και από το περιφερειακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, που είναι γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), σχολιάζει το POLITICO.

Το σχόλιο από τον υπεύθυνο Τύπου του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι έγινε ώρες μετά την ανακοίνωση του στρατηγού Φρανκ Μακένζι, διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ότι το τελευταίο αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Με την ανακοίνωση αυτή ολοκληρώθηκε επίσημα η προσπάθεια απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών και συνεργατών των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, που ακολούθησε την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η σχεδόν εικοσαετής αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Περίπου 79.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν από την 14η Αυγούστου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 Αμερικανών και 73.500 πολιτών τρίτων χωρών, αλλά και Αφγανών αμάχων.

Συνολικά, περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ΗΠΑ εκτός του Αφγανιστάν.

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι περίπου 100 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, παρά τη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν νωρίτερα μέσα στο μήνα, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν μία στρατιωτική παρουσία στη χώρα μέχρι την απομάκρυνση όλων των Αμερικανών πολιτών που επιθυμούν να την εγκαταλείψουν. Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκτεινε τη δέσμευση του και για τους Αφγανούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Πηγή: POLITICO

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα