back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στις 11:30 οι ανακοινώσεις για τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας – Ελληνική υπηκοότητα στον Χρήστο Στυλιανίδη

Διαβάστε επίσης

Στις 11.30 το πρωί θα ανακοινωθούν τα ονόματα της ηγεσίας του νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν αργά χθες το βράδυ, αναμένεται να αποτελείται από τον Κύπριο πρώην επίτροπο της ΕΕ για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού, ενώ για τη θέση του υφυπουργού ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΑ Ευ. Τουρνά στην θέση του υφυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Επικρατείας,  μετά την επίσημη ανακοίνωση για την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Πολιτικής Προστασίας, ο νέος υπουργός θα λάβει την ελληνική υπηκοότητα. Με τον τρόπο αυτό θα επιλυθεί το διαδικαστικό ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με  την ελληνική  ιθαγένεια πριν ορκιστεί υπουργός, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Το θέμα ανέλαβε να επιλύσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το διαδικαστικό ζήτημα θα επιλυθεί αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση.

Ο Χρίστος Στυλιανίδης θα πολιτογραφηθεί Έλληνας υπήκοος ως Έλληνας ομογενής από την Κύπρο, διατηρώντας βεβαίως την Κυπριακή υπηκοότητα, όπως έκανε και στο παρελθόν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

Με την ανακοίνωση της ηγεσίας του νέου υπουργείου, στο οποίο θα ενταχθεί και η αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής, ολοκληρώνεται ο πρόσφατος ανασχηματισμός, καθώς επιλύεται η εκκρεμότητα που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη να μην αποδεχθεί την υπουργοποίησή του.

Με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και με τη επικοινωνιακή διαχείριση του ανασχηματισμού να έχουν προκαλέσει ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει την αλλαγή κλίματος μέσω της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ όπου θα παρουσιάσει το σαββατοκύριακο την στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομία και την ανάπτυξη, με επίκεντρο την μείωση φόρων και εισφορών.

Ταυτόχρονα όμως αναζητά και αντισταθμιστικά μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και να συνδέονται με την διεθνή οικονομική συγκυρία, αλλά η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να μειώσει τον αντίκτυπό τους στο εσωτερικό της χώρας, πρωτίστως σε ότι αφορά την ενέργεια.

Η ανησυχία είναι διάχυτη και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατιμήσεις και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπου και πάλι αναζητούνται τρόποι απορρόφησης μέρους των αυξήσεων χωρίς όμως να δημιουργηθούν συνθήκες “στρεβλώσεων” στην αγορά.

Οι μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση το προσεχές διάστημα συνδέονται και με το πεδίο της πανδημίας, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία η προετοιμασία για την έναρξη, στις 13 Σεπτεμβρίου, της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ θα διαφανεί και η αποτελεσματικότητα του σχεδίου τριών αξόνων που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις όποιες αρρυθμίες προκληθούν στο σύστημα υγείας από τις αναστολές εργασίας όσων υγειονομικών επιμείνουν να μην εμβολιαστούν.

Η ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες συνιστά μία ακόμη πρόκληση καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφού αξιολογηθεί το επόμενη διάστημα η εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα και ο βαθμός επίτευξης του στόχου για το χτίσιμο τείχους ανοσίας.

Απόστολος Χονδρόπουλος , Newsroom Αθήνα 984 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα