back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χ. Γώγος: Δε γνωρίζουμε ακόμα την κλινική συμπεριφορά της μετάλλαξης Μu, είναι στέλεχος υπό παρακολούθηση

Διαβάστε επίσης

Για τη νέα μετάλλαξη Μu του Covid-19, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, o Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή κλινικά δεδομένα επομένως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχετική μελέτη ώστε να δούμε πως θα εξελιχθεί.

«Αυτή που επικρατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτελεί το 90% και πλέον των στελεχών όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, είναι η γνωστή μετάλλαξη ”Δέλτα”. Αυτήν κυνηγάμε και ευτυχώς, οι δυνατότητες που έχουμε με τα εμβόλια να την καλύψουμε είναι εξαιρετικά ικανοποιητική. Όμως, όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή προκειμένου να διαπιστώσουμε αν θα επικρατήσει».

Σημείωσε ότι μπορεί μεν η διασπορά της μετάλλαξης Μu τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στη χώρα μας να είναι κάτω του 1% , όμως, το γεγονός ότι έχει επικρατήσει σε κάποιες χώρες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό.

«Δε γνωρίζουμε ακόμα την κλινική συμπεριφορά της μετάλλαξης Μu. Είναι στέλεχος υπό παρακολούθηση. Τα βασικά μας προβλήματα είναι εάν θα επικρατήσει ή αν θα καλυφθεί από τη μετάλλαξη ”Δέλτα” και θα χαθεί. Επομένως, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση των στελεχών του ιού, να έχουμε στη διάθεσή μας καλύτερα δεδομένα σε κλινικό επίπεδο όσον αφορά και στη μεταδοτικότητα που δείχνει να είναι όμοια με της ”Δέλτα” αλλά και σχετικά με τη δυνατότητα να διαφύγει της ανοσίας που προκύπτει από νόσηση ή εμβολιασμό».

Ο κ. Γώγος, ξεκαθάρισε πως για να υπάρξουν μεταλλάξεις, πρέπει να υπάρχει ο ιός, υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή του εμβολιασμού στη μάχη της καταπολέμησης της πανδημίας.

«Οι πιθανότητες να υπάρξουν μεταλλάξεις αυξάνονται όσο περισσότερο ιικό φορτίο υπάρχει στην κοινότητα. Επειδή αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο σχετίζεται κυρίως με την ελαττωμένη εμβολιαστική κάλυψη, όσο λιγότερο εμβολιασμένος είναι ο κόσμος τόσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός και πολλαπλασιάζεται. Στόχος μας είναι να ελαττώσουμε την κυκλοφορία του ιού όπως και τα βαριά περιστατικά που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Άρα, ο εμβολιασμός, εν πολλοίς, βοηθά στο να ελαττωθεί το ιικό φορτίο στην κοινότητα καθώς και οι μεταλλάξεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα