back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Φθινοπωρινές Δράσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Διαβάστε επίσης

Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα τον Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε πολλές περιοχές της χώρας μας και στο εξωτερικό. Ομιλίες, εκθέσεις, ημερίδες και συνέδρια, μαθητικοί διαγωνισμοί και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδόσεις, ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις, ανάδειξη διαδρομών με ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και έργα υποδομής, όπως στο Ρέθυμνο και τη Νέα Σμύρνη, περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων.

Αναλυτικά οι δράσεις και οι εκδηλώσεις

200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα

Πρόκειται για μία μοναδική έκθεση ζωγραφικής που απεικονίζει τους ήρωες του 1821, ζωγραφισμένους με λαδομπογιά, σε τελάρα διαστάσεων περίπου 100 Χ 70 εκατοστά, με σκοπό να καλλιεργήσει μνήμες και αναμνήσεις στους απανταχού Έλληνες της Αυστραλίας.

Διοργανώνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα, σημαντικοί σταθμοί και προοπτικές

Πρόκειται για διήμερο επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργανώνεται από τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Ο κάθε συνδιοργανωτής θα παρουσιάσει μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κλάδου του σε συνάρτηση προς τα ιδεώδη και τα οράματα των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

Διοργανώνεται στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Βιβλία σε ρόδες

Αφορά στη δημιουργία 15 μικρών κινητών βιβλιοθηκών με θέμα «Ελλάδα 1821-2021», οι οποίες θα διακινηθούν σε 100 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Το σκέλος του προγράμματος με θέμα «Ελλάδα 1821-2021» το οποίο υποστηρίζει η Επιτροπή, αφορά στην εξοικείωση κι εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την Επανάσταση του 1821 και συμπεριλαμβάνει, εκτός από την αγορά βιβλίων και δημιουργία κινητών βιβλιοθηκών, την οργάνωση της συμμετοχής και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών καθώς και την αποστολή του υλικού στα σχολεία.

Διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πύρνα» και βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου (η διακίνηση στα σχολεία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου 2021-22).

IODINE Κέντρο για την Αρμονική Ανάπτυξη του Ανθρώπου

Πρόκειται για παραγωγή εικαστικού ντοκιμαντέρ, με αφετηρία τους ρομαντικούς πίνακες του Ευγένιου Ντελακρουά για την Ελληνική Επανάσταση και σημείο αναφοράς το Μεσολόγγι.

Το ντοκιμαντέρ αναζητά τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το ελληνικό τοπίο τον απόλυτο προορισμό καλλιτεχνικής έμπνευσης και κοινωνικής απελευθέρωσης. Από τον Ευγένιο Ντελκρουά, το Λόρδο Βύρωνα και το Βίκτωρα Ουγκώ έως τον Κωστή Παλαμά, το Θωμά Γκόρπα και τη Βάσω Κατράκη, η ταινία ερευνά τη σχέση των καλλιτεχνών με τον μαγικό τόπο του Μεσολογγίου και αναζητά τα οικουμενικά στοιχεία που μπορούν να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη ως τον απόλυτο καλλιτεχνικό προορισμό.

Το ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί έως τις 30/11/2021 και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021 θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο στο κοινό σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της έκθεσης του Μουσείου, στο Μεσολόγγι σε συνδυασμό με ανοιχτή συζήτηση, καθώς και σε επιλεγμένους κινηματογράφους στην Αθήνα.

Βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής και θα προβάλλεται μέχρι το τέλος του έτους.

Ταξίδι στην ΠΕ Λευκάδας με όχημα τον Πολιτισμό

Διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού & έκθεσης ζωγραφικής και εικαστικών έργων με θέμα την αποτύπωση της Επανάστασης του 1821, μέσα από τα μάτια μικρών και νέων μαθητών σχολείων της Λευκάδας, καθώς και τη δυναμική που προσφέρουν οι αγώνες των Ελλήνων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και θα διαρκέσει από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους.

Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων στο ακριτικό Καστελόριζο

Η Ίδρυση της Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων (Ε.Ν.Π.Ε.Ν), έχει ως σκοπό την ενημέρωση, πληροφόρηση, υποστήριξη, διαμόρφωση και σύσφιξη σχέσεων των μελών του, καθώς επίσης και την επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς ως προς την ενημέρωση για τα προβλήματα του κλάδου, των τοπικών κοινωνιών και ειδικά των μικρών ακριτικών νησιών. Η Ε.Ν.Π.Ε.Ν είναι το πρώτο σωματείο εργαζομένων που ιδρύεται με έδρα το ακριτικό Καστελόριζο, μια κίνηση με ξεχωριστό συμβολισμό. Τα εγκαίνια της Ένωσης θα πραγματοποιηθούν στις 12 Σεπτεμβρίου στο Καστελόριζο.

Η συμβολή του Διονύσιου Σολωμού στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία, στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έχει προγραμματίσει ομιλία και έκθεση στις 9 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

Από το περιβάλλον, για το περιβάλλον

Έκθεση της Εύας Γαλάνη-Λειβαθινού που αφορά στον άνθρωπο και τη φύση. Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι μία σειρά έργων μικρών διαστάσεων (γλυπτά και φωτογραφίες) που απεικονίζουν με συμβολικό τρόπο τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου και τις δραστηριότητες αυτού – με τις επιπτώσεις τους τόσο στον ίδιο όσο και στη φύση – από τη στιγμή που αντικρίζει το φως έως την επιστροφή του στο σκοτάδι.

Διοργανώνεται στις 10 με 14 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο «Στράτος Βασιλικός» στην Αθήνα.

Θεατρική παράσταση «Αθάνατες»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Αθάνατες» με θέμα τον ρόλο της γυναίκας στην ιστορική αυτή περίοδο της Ελλάδας, μέσα από την αναβίωση της ζωής και του αγώνα της Λ.Μπουμπουλίνας και Μ. Μαυρογένους.

Διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Ονείρους. Παραστάσεις στις 13 Σεπτεμβρίου, στον Δήμο Ευρώτα. αντίστοιχα.

Στα άδυτα της αθάνατης Ηρωίδας του 1821

Εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην παλαίφατο Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Πρέβελη Ρεθύμνου. Θα πραγματοποιηθεί είσοδος στην Ιερά Μονή γυναικών ενδεδυμένων με τοπικές φορεσιές της Ελλάδας (Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου) που θα κρατούν αντίγραφο του πρωτότυπου της Σημαίας του Αρκαδίου που έχουν υφάνει στον αργαλειό οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγ. Ειρήνης Ρεθύμνου και έχουν βάψει τα νήματα από βότανα του Ψηλορείτη.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια έκθεσης χαρακτικών της καταξιωμένης Ρεθύμνιας χαράκτριας, Ελένης Τζιφάκη – Μισιρλής, σε αίθουσα πλάι από την αίθουσα των φιλικών της Κρήτης εντός της Μονής. Θα υπάρξει ταυτόχρονη μουσική πανδαισία από κρητική λύρα από το λυράρη Βουρβογιάννη.

Διοργανώνεται από το Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι δρόμοι του ΄21 στην Ανατολική Ρούμελη

Το έργο περιλαμβάνει: τη χάραξη της ιστορικής διαδρομής, την καταγραφή των σημαντικότερων και ιδιαίτερων ιστορικών τόπων του ΄21 στο Δήμο Δελφών καθώς και τον καθορισμό των σημείων της διαδρομής που θα επισκέπτεται ο τουρίστας. Την ανάδειξη επιλεγμένων σημείων της διαδρομής (τόποι, μουσεία) με έργα εμπλουτισμού, αποκατάστασης, ανακαίνισης και τη μετατροπή της διαδρομής σε τουριστική, μέσα από την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και του πολιτισμού, με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, πληροφορίες για ξενοδοχεία και εστιατόρια στη περιοχή κ.α.

Διοργανώνεται από το Δήμο Δελφών από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους.

Εκδήλωση της ΕΑΕΤΕ για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση

Εκδήλωση για την ανάδειξη της πολύτιμης προσφοράς των Ελλήνων της Διασποράς στην αφύπνιση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και στην προετοιμασία του επαναστατικού αγώνα. Για το θέμα θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός Γεώργιος Σπέντζος και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ θα προβληθεί σχετικό βίντεο που δημιουργήθηκε από μέλη της ΕΑΕΤΕ.

Διοργανώνεται από την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Tο φιορίνι, το σιτάρι και η οδός του κήπου

Εκπόνηση και παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης της μελέτης «Το φιορίνι, το σιτάρι και η οδός του Κήπου. Έλληνες Έμποροι στο Λιβόρνο, 1750-1868», της ιστορικού Δέσποινας Βλάμη. Το βιβλίο εξετάζει την ιστορία της ελληνικής-ορθόδοξης εμπορικής κοινότητας του Λιβόρνου και τις εμπορικές/επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι.

Διοργανωτής: Borgo dei Greci. Η παρουσίαση θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου στο Λιβόρνο της Ιταλίας.

Εθνική εορτή 25ης Μαρτίου

Εκδήλωση με θέμα «Εθνική Εορτή – Δεξίωση – 200 Χρόνια Ελλάδα» επ’ ευκαιρία εθνικής εορτής με ομιλητές επιφανείς πολιτικούς του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και συμμετοχή εκπροσώπων Κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εμπορικών Επιμελητηρίων, Προξενικού Σώματος, επιχειρηματικού κόσμου και επιφανών στελεχών της Ομογένειας και της γερμανικής κοινωνίας.

Διοργανώνεται από το Γεν. Προξενείο. Ελλάδας στο Ντίσελντορφ στις 15 Σεπτεμβρίου.

1821-2021: Μια σύγχρονη ματιά στην Εθνική περιπέτεια

Πρόκειται για δρώμενο, διάρκειας 2 περίπου ωρών, το οποίο θα περιλαμβάνει αφηγήσεις – απαγγελίες – αναλόγιο σχετικά με κείμενα γύρω από τον ξεσηκωμό, μονολόγους από απομνημονεύματα ηρώων της Επανάστασης, προβολή video wall, παραδοσιακές και σύγχρονες χορογραφίες πάνω σε δημοτικά τραγούδια σχετικά με την εν λόγω εποχή καθώς και το αντίστοιχο περιρρέον κλίμα.

Διοργανώνεται από το Δήμο Διονύσου στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ρέθυμνο Προσβάσιμη Πόλη

Συνέχιση και ολοκλήρωση του πλάνου παρεμβάσεων προκειμένου να καταστεί ο Δήμος Ρεθύμνης μια πολύ φιλική πόλη για Αμέα (ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα, οπτική και ηχητική ειδοποίηση στα φανάρια, υποδομές για δυνατότητα κολύμβησης για κινητικά ανάπηρους και τυφλούς, προσβασιμότητα σε βασικά δημόσια κτίρια και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Στόχος του Δήμου είναι η ισότιμη παρουσία και ωφέλεια όλων των ανθρώπων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους

Δήμος Ρεθύμνης. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους.

Βελτίωση και Αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος

Βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής 186.000 τ.μ. στα όρια των Δήμων Νέας Σμύρνης & Αθηναίων που στοχεύει στην αστική αναγέννηση, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, την αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστών χώρων, έτσι ώστε να διατηρήσει ένα πράσινο ισοζύγιο και, παράλληλα, να αποτελέσει πόλο πολιτισμού και αναψυχής.

Δήμος Νέας Σμύρνης. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους.

Συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) στο πλαίσιο των δράσεων της διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό με θέμα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού που απειλεί την υγεία και τη ζωή ανδρών και γυναικών και δωρεάν εξετάσεις μαστών σε όσες γυναίκες επιθυμούν να εξεταστούν, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση. Οι δράσεις της ΕΕΜ που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το δεκαπενθήμερο θα πραγματοποιηθούν στο Ναύπλιο, 3 & 4 Σεπτεμβρίου και στα Καλάβρυτα, 10 & 11 Σεπτεμβρίου.

«Ήμουν παιδί το ’21»

Έκθεση που διοργανώνει το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης» τιμώντας το προσωνύμιο του μεγάλου μας ζωγράφου, η οποία μεταφέρεται από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη, όπου θα διαρκέσει από τις 13 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα τα οποία θα προκύψουν από εικαστικά εργαστήρια που θα γίνουν εντός του σχολείου με την εποπτεία και την κατεύθυνση του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης καθώς και έργα (ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, κεραμικής, εγκαταστάσεις) εικαστικών καλλιτεχνών.

200 χρόνια ελληνισμός της διασπορά και φιλελληνισμός

Πρόκειται για τη δημιουργία διεθνούς δικτύου πόλεων Φιλελληνισμού, παράλληλα με ένα δίκτυο σχολείων (ιταλικών και ελληνικών). Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2021 μέσα στα σχολεία πόλεων όπου έδρασαν επαναστατικά οι Έλληνες της διασποράς και από όπου ξεκίνησαν οι Φιλέλληνες τη δράση τους. Οι μαθητές θα κάνουν έρευνα στα αρχεία των πόλεων, θα αναδείξουν τις ιστορικές προσωπικότητες της εποχής της Επανάστασης και θα διοργανώσουν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές δημόσιες εκδηλώσεις για την παρουσίαση των μελετών τους. Το δίκτυο έχει ορίζοντα δεκαετίας.

Διοργανώνεται από τον Ελληνοϊταλικό Σύνδεσμο στην Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας. Η δράση θα διαρκέσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλος του έτους.

Χώρα σε βλέπω – Ο εικοστός αιώνας του ελληνικού σινεμά

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου πραγματοποιεί πρόγραμμα διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα. Με 21 στάσεις και στις 5 ηπείρους, και με αφετηρία το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου τον Σεπτέμβριο, θα προβληθούν δωρεάν 42 συνολικά ταινίες. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιείται ψηφιοποίηση και αποκατάσταση κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας δημιουργώντας αρχεία που θα μείνουν εσαεί. Τη δράση συνοδεύει ειδική δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) και «εκπαιδευτική βαλίτσα», που θα κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Το φεστιβάλ έχει και την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Διοργανώνεται από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με κύριο Χορηγό Δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και με Χορηγούς Δράσης της Επιτροπής το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα θα λάβει χώρα 11 με 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, Πειραιώς 260, και η δράση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου συνεχίζονται μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες δράσεις:

«Καπετάν Μιχάλης», Μιούζικαλ σε Δύο Πράξεις

Ελληνικό μιούζικαλ με τίτλο «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 26 και 27 Αυγούστου στα Χανιά, συνεχίστηκαν στο Ρέθυμνο στις 30 Αυγούστου και στις 3 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο. Ακολουθούν: 7 Σεπτεμβρίου: Άγιος Νικόλαος – Ελούντα, Αλυκές/ Μύλοι και στις 10 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο την Αθήνα.

Διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Fthia Photo Challenge – BRIDGE HUB

Διαδικτυακός διαγωνισμός φωτογραφίας με στόχο την προβολή και ανάδειξη της Φθιώτιδας. Μέσα από την ουσιαστική γνωριμία των νέων με την περιοχή, καλούνται να ανακαλύψουν αθέατες πλευρές της Φθιώτιδας μέσω της φωτογραφίας, όπως την τοπική ιστορία, τη γαστρονομία και το φυσικό κάλλος. Η δράση ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η βράβευση των νικητών θα γίνει στις 25 του ίδιου μήνα.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα