back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δράσεις της «Κλίμακα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (10/9)

Διαβάστε επίσης

Με σύνθημα «Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί» στο πλαίσιο της 10ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ, διοργανώνει, την Παρασκευή 10.9.2021 στις 14.00, Διαδικτυακή Ανοιχτή Επικοινωνία – Webinar με θέμα: «Πρόληψη της Αυτοκτονίας & Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές».

Παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιηθούν στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ, σε Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα, Νάξο, Αμοργό, Σαντορίνη και Καστελόριζο.

Webinar «Πρόληψη της Αυτοκτονίας & Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές»

Όσοι επιθυμούν μπορούν να στείλουν απορίες και ερωτήματα σχετικά με την Αυτοκτονία και τις Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στη σελίδα της οργάνωσης στο facebook ή στο [email protected] και θα απαντηθούν από τον ψυχίατρο και Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου, Κυριάκο Κατσαδώρο, κατά τη διάρκεια του Webinar.

Για να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε στο Webinar μέσω Zoom εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_2D65MKyGTH2GLLehBci98w

Ενδεικτικά στοιχεία της «Κλίμακα» για τη χώρα μας

  • Η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 δέχθηκε 24.883 κλήσεις το 2020
  • 567 άνθρωποι αυτοκτόνησαν το 2018 (πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία Ελ.Στατ.)
  • Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση τα έτη 2019, 2020, 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών.
  • Τουλάχιστον 5000 άνθρωποι πενθούν αυτούς τους θανάτους
  • Οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών
  • Σε 1 αυτοκτονία γυναίκας αντιστοιχούν 4 αυτοκτονίες ανδρών
  • Ο δείκτης θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας στους άνδρες άνω των 85 ετών είναι 28,92 στις 100.000
  • 996 νέοι χρήστες των υπηρεσιών προσήλθαν στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας το 2020
  • Σύμφωνα με στοιχεία 101 ψυχολογικών αυτοψιών 66% των αυτοχείρων τον τελευταίο χρόνο είχαν επισκεφθεί επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η Κλίμακα υπενθυμίζει το πάγιο αίτημα της για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και προτείνει:

Αν και η αυτοκτονία θεωρείται ως ένα από τα πλέον πολυσύνθετα προβλήματα στον τομέα της υγείας, οι διεθνείς πρακτικές καθώς και τα σχετικά ερευνητικά αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί μία προληπτική προσέγγιση αυτής με εμφανή αποτελέσματα, μέσω συντονισμένων, διεπιστημονικών παρεμβάσεων σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής σφαίρας καθώς και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της εν λόγω στρατηγικής, η υλοποίηση διασυνδεδεμένων, χαμηλού κόστους, παρεμβάσεων και δράσεων καθώς και η αναμόρφωση μηχανισμών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της εργασίας, θα διαμορφώσουν ένα συμπαγές και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ευάλωτων συνανθρώπων μας, που αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Η συλλογή των στατιστικών δεδομένων και η ακριβής καταγραφή των αυτοκτονιών αποτελεί μείζον ζήτημα για την πρόληψη των αυτοκτονιών καθώς βοηθά στην αναγνώριση των αυτοκαταστροφικών ατόμων, τον εντοπισμό των ομάδων υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία, την ανίχνευση των διαφορών μεταξύ των αριθμών των αυτοκτονιών ανά περιοχή και περιφέρεια όπως και τον εντοπισμό πιθανών hotspots (σημείων υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία) με απώτερο σκοπό των σχεδιασμό και την ανάπτυξη προληπτικών παρεμβάσεων.

Η σωστή αξιολόγηση του αυτοκτονικού κινδύνου από τους επαγγελματίες υγείας, η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, η ενημέρωση και οι σωστές κατευθύνσεις  προς το οικείο περιβάλλον του ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο όπως και η εφαρμογή αυτών από τους κοντινούς του ανθρώπους αποτελούν κάποιες από τις πρακτικές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 95% των αυτοκτονιών.

Γνωρίζουμε πως ο φόβος, η οικονομική ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, μπορούν να κινητοποιήσουν αύξηση των συναισθηματικών διαταραχών. Σ’ αυτήν τη βάση, απαιτείται η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης για την προστασία των πιο ευάλωτων στους άξονες όχι μόνο της πολιτικής της υγείας, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομικής της εργασιακής.

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει αναπτύξει ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, την  επόμενη περίοδο, ενδέχεται να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στον ευάλωτο πληθυσμό, με αντίκτυπο στο φάσμα της αυτοκτονικότητας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυτοκτονίες κρούει η «Κλίμακα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα