back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Χειλάς: Μακάρι να είχαμε τόσο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια όπως αυτά κατά του Covid-19

Διαβάστε επίσης

«Διανύουμε μια πανδημία, ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει περίπου κάθε εκατό χρόνια. Είχαμε εξ αρχής πει ότι θα διαγράψει μια μεγάλη πορεία. Είναι ένας μαραθώνιος και όχι σπριντ. Βρισκόμαστε στο τέλος της δεύτερης χρονιάς και υπολογίζεται ότι έχουμε περίπου ένα χρόνο ακόμα για να ξεμπλέξουμε, να μην αποτελεί πλέον υγειονομικό πρόβλημα, υπό την έννοια ότι σταδιακά θα υποβαθμιστεί και θα αποτελεί πλέον μια κοινή λοίμωξη όπως η γρίπη ή και κάτι ακόμα πιο απλό. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο και προς τα εκεί βαδίζουμε», τόνισε ο Πνευμονολόγος και Επιμελητής Α΄ στο Νοσοκομείο Σωτηρία κ. Γιώργος Χειλάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Όπως είπε, η έξαρση της πανδημίας την οποία αντιμετωπίζουμε οφείλεται σε μια μεταδοτική αλλά όχι βαριά μετάλλαξη, τη ”Δέλτα”, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις και μεταλλασσόμενος ο ιός σε βάθος χρόνου μπορεί να εξαφανιστεί.

«Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να μη του αφήνουμε το περιθώριο να κάνει μεταλλάξεις και να ζει ανάμεσά μας. Κι αυτό θα πετύχουμε μόνο αν εμβολιαστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι όταν ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός, αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα, επισήμανε ότι το φετινό καλοκαίρι, ο μέσος όρος ηλικίας των συνανθρώπων μας που έκαναν εισαγωγή στα νοσοκομεία ήταν κάτω των 40 ετών και από αυτούς προέκυψε και ο αριθμός ασθενών που διασωληνώθηκαν.

«Ζούμε τη νόσο των ανεμβολίαστων και αυτό είναι κάτι που κάμπτεται γιατί δε μπορεί να κολλήσει το σύνολο του πληθυσμού καθώς ένα μεγάλο κομμάτι έχει εμβολιαστεί».

Σχολιάζοντας την παραπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου σχετικά με τα εμβόλια έκανε λόγο για απόψεις εκτός πραγματικότητας, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή.

«Από τη μια πλευρά υπάρχει η επιστημονική αλήθεια και από την άλλη οι αναρτητές του διαδικτύου οι οποίοι δεν είναι ούτε γιατροί, ούτε βιολόγοι, δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια και αναρτούν διάφορα πράγματα τα οποία είναι εκτός πραγματικότητας. Μακάρι να είχαμε τόσο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια όπως είναι τα εμβόλια κατά του Covid-19».

Και πρόσθεσε: «Έχουχε φτάσει περίπου τις 6 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μερικές εκατοντάδες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται κάποιος το εμβόλιο. Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις σχεδόν το 60*% του ελληνικού πληθυσμού και ελπίζουμε ότι αυτό θα αγγίξει το 70%».

Σχετικά με την τρίτη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, ανέφερε: «Μπορεί να χρειαστεί, όπως συμβαίνει συχνά στα εμβόλια . Αυτό θα το ξέρουμε περίπου τον Οκτώβριο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη. Σίγουρα θα αφορά όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι καθώς και τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας αλλά και τους υγειονομικούς. Δεν τρέχει τίποτα εάν χρειαστεί να κάνουμε μια τρίτη δόση. Η ουσία είναι να εξαφανίσουμε αυτό το θεριό από την κοινωνία μας για να μπορέσει να εργαστεί απερίσπαστα και να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Τέλος, προέτρεψε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το κάνουν χωρίς δισταγμό.

« Να μην ανησυχούν οι πολίτες ποιο εμβόλιο θα κάνουν. Να ανησυχούν για τη φυσική νόσο η οποία έχει συχνά πολύ δύσκολες νοσηλείες αλλά και το post covid σύνδρομο που μπορεί να τους ταλαιπωρεί ακόμα και για μήνες. Πρέπει εμείς οι ενήλικες να εμβολιαστούμε. Να μην περιμένουμε από τα παιδιά να ”βγάλουν το φίδι από την τρύπα”. Είναι υποχρέωση όλων μας να συμμετάσχουμε στη συλλογική ανοσία και στην εμπέδωση της συλλογικής συνείδησης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα