back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γ. Δελής: Ο Μίκης θα ζει μέσα από το έργο του. Aκατάλυτοι οι δεσμοί του με το ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης

Ο βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Μιχάλη Λεάνη, ανήμερα του τελευταίου ταξιδιού του Μίκη Θεοδωράκη στον προσφιλή του τόπο, το χωριό του πατέρα του τον Γαλατά Χανίων, όπου και θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία στο ναό του Αγίου Νικολάου για να ακολουθήσει η ταφή δίπλα στους γονείς του και στον αγαπημένο του αδελφό, Γιάννη.

Ο Γιάννης Δελής αναφέρθηκε ειδικότερα στην τελευταία επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στην οποία- μεταξύ άλλων- ζητούσε να τον θυμούνται ως κομμουνιστή.

«Οι δεσμοί του Μίκη Θεοδωράκη με το ΚΚΕ ήταν ακατάλυτοι. Κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, άλλωστε ήταν κάτι που και ο ίδιος αναγνώριζε σε όλη του τη ζωή.

Το ξεκαθαρίζει στη τελευταία σύντομη, αλλά τόσο περιεκτική, ιστορική του επιστολή στον Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, γιατί ξαφνικά εμφανίστηκε μια προσπάθεια, με την οποία επιχειρείται ο αποχρωματισμός του.

Ο Μίκης ήταν κομμουνιστής, πολέμησε με τη σημαία του ΚΚΕ, πήρε μέρος σε όλους τους λαϊκούς αγώνες και τους τραγούδησε με τα καταπληκτικά του τραγούδια. Η σχέση του με το Κόμμα μπορεί να είχε κάποιες τριβές και διακυμάνσεις – τα έχει αυτά η ζωή- όμως στα μεγάλα, τα βασικά, τα κύρια στάθηκε πάντα δίπλα στο Κόμμα.
Αξίζει να θυμίσουμε πόσο στήριξε με τη παρουσία και το έργο του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τις πλημμύρες του αρχείου του ΚΚΕ το 1994 με συναυλίες και τον κομματικό αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και στην αντικομμουνιστική επιχείρηση που προσπάθησε να υλοποιήσει η ΕΕ ταυτίζοντας τους θύτες με τα θύματα και τους ήρωες με τα κατακάθια.

Ο Μίκης έβαζε πάντα τα πράγματα στη θέση τους και με την τελευταία του επιστολή έκλεισε κάθε στόμα που θα επιχειρούσε να πει κάτι άλλο για τον ίδιο.
Άλλωστε, τι μπορεί να πει κανείς για ένας τέτοιο άνθρωπο που τα είπε όλα με τη ζωή και το έργο του. Ο Μίκης θα ζει μέσα από το έργο του που θα πραγματώνεται μέσα από τους συνεχιζόμενους λαϊκούς αγώνες. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του, όπως υπογράμμισε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με την ιστορική του ομιλία στη Μητρόπολη.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα