back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Β. Βασιλικός: Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ηγέτης

Διαβάστε επίσης

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ηγέτης. Όταν πήγα στη Μητρόπολη να τον αποχαιρετίσω είδα με πόση συγκίνηση και δέος χιλιάδες άνθρωποι στέκονταν πίσω από κιγκλιδώματα. Αυτοί οι απλοί άνθρωποι, ο απλός κόσμος ξεχώρισαν και εκτίμησαν έναν πραγματικό ηγέτη, γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ηγέτης» με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε, μέσω του Αθήνα 9.84 και του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

«Οι άνθρωποι δε ζουν αιώνια, όμως τα έργα τους μένουν και πλέον αποτελούν ένα κοινό κτήμα της χώρας μας. Δεν μιλάμε λοιπόν για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, μιλάμε για την προσφορά του στο έθνος και στην πατρίδα και την ανεκτίμητη παρακαταθήκη που άφησε πίσω του» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Ο Μίκης ξεπέρασε τα σύνορα, άφησε μια μοναδική κληρονομιά που δεν θα ξεχαστεί ποτέ», είπε ο γνωστός συγγραφέας ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με αυτό του μεγάλου συνθέτη μέσα από την ταινία «Ζ» που βασίστηκε στο βιβλίο του και γυρίστηκε από τον Κώστα Γαβρά το 1969.

Περιγράφοντας την πρώτη τους γνωριμία με το Μίκη Θεοδωράκη, ο Βασίλης Βασιλικός “γύρισε” στη δεκαετία του ’50 όταν «στο νεοσύστατο κτήριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών δινόταν μια συναυλία δύο νέων συνθετών, του Αργύρη Κουνάδη και του Μάνου Χατζιδάκι, που έπαιζαν σε δύο αντικριστά πιάνα το έργο ‘Ελληνική Αποκριά’ του άγνωστου στους θεατές συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Αργότερα, το 1961, στην Αθήνα πια, πέντε συνολικά άτομα παρακολουθούσαμε τη θεατρική διασκευή ενός έργου του. Τότε συνέπεσε και η οριστική επιστροφή του Μίκη στην Ελλάδα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα