Την έντονη αντίθεσή της, στη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να απασχολούνται παιδιά άνω των 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό. Η ομοσπονδία ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση αναφέροντας ότι επιχειρείται η εύρεση φθηνού εργατικού δυναμικού σε ξενοδοχειακές μονάδες από παιδιά.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως στόχος του νέου προγράμματος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών ηλικίας 16 – 18 ετών καθώς αυτά τα παιδιά, που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής. Γι αυτό για τα παιδιά της ηλικίας αυτής καταρτίζονται προγράμματα μαθητείας ώστε να ενταχθούν ομαλά στο χώρο εργασίας που επιθυμούν. Η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη» επισημαίνουν από το υπουργείο.
«Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας μας αιφνιδίασε ωστόσο σε συνεννόηση με τους νομικούς μας αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Η ομοσπονδία θα αντιδράσει και συνδικαλιστικά και νομικά αν χρειαστεί», τονίζει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου. «Η εργασία ανηλίου προβλέπεται στην Ελλάδα με ειδική άδεια ωστόσο για να εκδοθεί αυτή η άδεια χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του. Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα; ο διευθυντής του ιδρύματος; το κράτος;
«Ένα 16χρονο παιδί από ίδρυμα τι δουλειά θα κάνει σε ένα ξενοδοχείο; αναρωτιετια ο κ. Χότζογλου. «Το επάγγελμά μας απαιτεί γνώσεις, εμπειρία, σπουδές. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία με ανήλικα στις λάντζες, στις αποθήκες, στα υπόγεια στα πλυντήρια και στις παραλίες στις ξαπλώστρες και στις ομπρέλες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Τα παιδιά έως τα 18 πρέπει να είναι στα σχολεία τους. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός με τον οποίο επικοινωνήσαμε μας είπε ότι δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους πρακτικές, ωστόσο δεν το έχει αναφέρει επίσημα».
«Έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από το υπουργείο να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοούν αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση» συμπληρώνει ο κ. Χότζογλου. «Ο νόμος περί μαθητείας είναι σαφέστατος. Πρέπει ο ενδιαφερόμενος να σπουδάζει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα σε τμήμα συναφή με τον κλάδο και σε καμία περίπτωση δεν απασχολείται, εκπαιδεύεται, πάντα με τη συνοδεία έμπειρου συναδέλφου, δεν αναλαμβάνει πόστο ούτε βάρδια, δεν μπορεί να δουλεύει νύχτα, ούτε Σαββατοκύριακα. Δυστυχώς φοβάμαι πως επιχειρείται να περάσει από «το παράθυρο» η εξοικονόμηση φθηνού εργατικού δυναμικού για τα ξενοδοχεία».
Καλλιόπη Ασλανίδου