back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σ. Αβραμίδου: Σε πολύ καλή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Διαβάστε επίσης

 

Η ευζωία των ζώων συντροφιάς, η εναλλακτική της στείρωσης μέσω φύλαξης και ανάλυσης του DNA για τα μη σημασμένα τετράποδα, αλλά και το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης και παρακολούθησης των υποχρεώσεων των Δήμων για τη φροντίδα τους στη βάση της νέας κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στη συνέντευξη της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Αθηναίων για τα αδέσποτα, Σεραφίνας Αβραμίδου στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Βασικός στόχος είναι, όχι μόνο η διασφάλιση της ευζωίας των ζώων, αλλά και ο περιορισμός του πληθυσμού των αδέσποτων, μέσω ενός αποτελεσματικότερου συστήματος υιοθεσίας και ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες.

Για την κυρία Αβραμίδου η υποχρεωτικότητα τη στείρωσης, παρά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε, έχει μια λογική με την έννοια ότι «η Ελλάδα έχει εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, οπότε η απάντηση στο πρόβλημα είναι η λήψη δραστικών λύσεων για την αντιμετώπισή του.»

Κρίνει θετικά τις αλλαγές που εισάγονται με το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας πρωτοποριακή τη δυνατότητα αποστολής δείγματος γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA ζώων συντροφιάς στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όσον αφορά τους σκύλους και τις γάτες που οι ιδιοκτήτες τους δεν επιθυμούν να στειρώσουν.

«Υπήρξαν αντιδράσεις για την αρχικά προβλεπόμενη υποχρεωτική στείρωση, όχι τόσο από φιλόζωους αλλά από κάποιες οργανωμένες ομάδες.
Έτσι, δόθηκε μια πρωτοποριακή εναλλακτική, που με την καταγραφή και φύλαξη του γενετικού κώδικα, βοηθά στον εντοπισμό του γεννήτορα, του ιδιοκτήτη και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος, πρόκειται για μια απλή διαδικασία, που την κάνει ο κτηνίατρος παίρνοντας μόνο λίγο αίμα. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει για να μειωθούν τα αδέσποτα είμαι υπέρ» ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα «την ανάγκη σωστής εφαρμογής και ελέγχου από κρατικής πλευράς.»

Όπως είπε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων για τα αδέσποτα «από 1ης Μαρτίου 2022, οπότε θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος, σε όποιον δε συμμορφώνεται, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ με προσαυξήσεις για τις περιπτώσεις εγκατάλειψης ζώων. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία τους και τίποτα άλλο. Η διάρκεια της ζωής των αδέσποτων είναι πολύ μικρή και γεμάτη δυσκολίες.»

Η Σεραφίνα Αβραμίδου υπογράμμισε το γεγονός ότι αν και οι Δήμοι έχουν την ευθύνη προστασίας των ζώων, δεν υπήρχαν έως σήμερα σχετικοί πόροι και χρηματοδότηση για τη φροντίδα τους. «Με το νέο νομοσχέδιο, εισάγεται ένα πιο ισχυρό πλαίσιο σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν, καθώς λόγω και της οικονομικής τους ενίσχυσης, θα τίθενται πλέον προ των ευθυνών τους. Να διευκρινίσουμε ότι τα χρήματα αυτά θα διατίθενται αποκλειστικά για τις ανάγκες των αδέσποτων. Για το λόγο αυτό, προβλέπεται συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας από τους Δήμους. Το νομοσχέδιο είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση. Επίσης, μπορεί να υπάρξει μέχρι και μείωση δημοτικών τελών, εφόσον το επιλέξει ο Δήμος ή και voucher, προκειμένου να μπορούν να στειρώνουν τα ζώα τους, δημότες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα» 

Σ.Σ. Με το πρόγραμμα «Άργος»- μεταξύ άλλων- θα χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και με πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, ετησίως, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για θέματα που σχετίζονται με την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις.
Προβλέπονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις, καθώς οι Δήμοι -για πρώτη φορά- καλούνται να καταρτίσουν πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, με μετρήσιμους ποσοτικούς στόχους, ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επιβάλλει «πέναλτι» για μη συμμόρφωση στις δημοτικές υποχρεώσεις.
Προκειμένου να μη μείνει κενό γράμμα, η εφαρμογή του νέου νόμου για τη προστασία των ζώων συντροφιάς το νομοσχέδιο θεσπίζει και ένα συνεκτικό πλαίσιο εποπτείας, με συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων. Παράλληλα, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα