back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Ζαχαριάδης: Κραυγαλέα ιδεοληψία Μητσοτάκη – Χατζηδάκη η μετατροπή σε χρηματιστηριακό προϊόν της τιμής χονδρικής του ρεύματος, μετακυλίοντας το βάρος στους καταναλωτές

Διαβάστε επίσης

 

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε και κατά το παρελθόν αναφερθεί στα 3/4 των μέτρων, που πλάσαρε ως καινούργια στη ΔΕΘ. Όπως τη μείωση στο 22% του φόρου για τις επιχειρήσει και το ζήτημα κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Το ζήτημα είναι εάν έχει εκτιμήσει την φάση της ακρίβειας και οικονομικής δυσκολίας στις οποίες μπαίνει η κοινωνία» τόνισε ο Τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών, Κώστας Ζαχαριάδης, στον απόηχο της διήμερης παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ενόψει της ανόδου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στον Aθήνα 984 και στους Νίκο Καρούτζο και Γιάννη Λαυράνο, τόνισε ότι «αναμένονται απαντήσεις σε στρατηγικά ερωτήματα, όπως λόγου χάρη στο πώς προχωράμε πλέον και πώς η ανάταξη στην Οικονομία δεν θα είναι μόνο ονομαστική, ούτε και θα αφορά τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά το σύνολο της κοινωνίας».

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στα εξαγγελθέντα μέτρα και ειδικότερα στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως εξειδικεύτηκε σήμερα, παραδέχθηκε πως «Θα ήταν λάθος να μην αναγνωριστεί ως σωστό αυτό που πάει να γίνει με τη ΔΕΗ, εφόσον εφαρμοστεί και από τους άλλους παρόχους και όντως πιάσει τις καταναλώσεις των νοικοκυριών.» Έκανε ωστόσο λόγο για «κραυγαλέα αστοχία και ιδεοληψία των κκ Μητσοτάκη και Χατζηδάκη που έκαναν χρηματιστηριακό προϊόν την τιμή χονδρικής του ρεύματος και την μετακύλισαν στους πολίτες.»

Όπως επισήμανε «Το 2015, πήραμε μία ετοιμόρροπη ΔΕΗ και δώσαμε φθηνότερο ρεύμα στον καταναλωτή κατά 12%, ενώ το 2019 αυξήθηκε η τιμή του 10%.»

Εγκάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι «τον Αύγουστο η ΔΕΗ και η χώρα δανειζόντουσαν και αγόραζαν ρεύμα ακριβότερα σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ. Να μας απαντήσει πως θα προστατευθούν οι καταναλωτές γιατί μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη και ενώ ο κ Χατζηδάκης διαβεβαίωνε πως οι τιμές θα πέσουν μετά από την απελευθέρωσή τους, έφτασαν να εκτοξευθούν,  με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να βάλει -και σωστά- αυτό το καπέλο.»

Αναγνωρίζοντας την εξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και από το φυσικό αέριο, που κατέγραψε παγκοσμίως αύξηση 100%100, ο κ Ζαχαριάδης είπε πως ήταν επόμενο η αύξηση στο παραγόμενο προϊόν. Διερωτήθηκε ωστόσο «γιατί δεν πλήρωσαν φθηνότερα οι καταναλωτές τους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο του 2020, οπότε βρίσκονταν σε ιστορικό χαμηλό οι τιμές για φυσικό αέριο και πετρέλαιο» αξιώνοντας απαντήσεις και για τις αλυσιδωτές αυξήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα. «Η επιχειρηματικότητα απορροφά την κερδοφορία και δεν ρίχνει τις τιμές, αλλά όταν ζορίζουν τα πράγματα τα φορτώνει αμέσως στον πολίτη.» 

Και συνέστησε στην κυβέρνηση «να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, όπως έκαναν οι ΗΠΑ και ετοιμάζεται να γίνει στη Γαλλία, την Ισπανία και στην Γερμανία με πρόταση του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου για την Καγκελαρία, Όλαφ Σόλτς.»
Επίσης, ζήτησε «τη στήριξη- μέσω επιδοτήσεων- των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μια κίνηση χωρίς δημοσιονομικό αποτύπωμα», σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς όπως υπογράμμισε, «δε πρόκειται για δημόσιο χρήμα, αλλά για συνάρτηση του παγκόσμιου κύκλου της οικονομίας.»

Αναφορικά με την ατζέντα εναλλακτικής στρατηγικής που θα παρουσιάσει ο κ.Τσίπρας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και σε ερώτημα για το πώς μπορούν να προχωρήσουν μπροστά κοινωνία και Οικονομία στο θέμα της ακρίβειας, παρέπεμψε σε τοποθετήσεις για αναπροσαρμογή των πόρων κατανάλωσης αναφορικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εστιάζοντας επιπλέον στα ζητήματα Παιδείας, επικουρικής Ασφάλισης, όπως στη 13η σύνταξη.

Σχολιάζοντας τη φράση «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημείωσε πως «θα ήταν γραφικό και αστείο για την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ζητά κάτι που δεν είναι σε θέση να επιβάλλει.»

Σε ερώτηση για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στο μέσον της θητείας της παρά και τις απώλειες από τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών, ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απάντησε πως «τα γκάλοπ δείχνουν μεγάλη απογοήτευση των ψηφοφόρων. Στην κάλπη πράξη θα φανεί τι χάνει ή κερδίζει καθένας.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα