back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το πρώτο κουδούνι στην πυρόπληκτη βορειοανατολική Αττική

Διαβάστε επίσης

Μετά από σχεδόν ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής,  χτύπησε το κουδούνι για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Αφιδνών.

Στα 140 παιδιά του σχολείου μοιράστηκαν συμμβολικά μικρά πευκάκια από τον διευθυντή καθώς και γραφική ύλη από τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Παπαδογιαννάκης δήλωσε:

“Ανταποκρίθηκαν όλοι πρόθυμα σε ό,τι τους ζητήσαμε … Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Λούπης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Δήμας, ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Ερυθρός Σταυρός και ιδιώτες επιχειρηματίες. Τα παιδιά θα πάρουν δώρα και ένα δυνατό μήνυμα πως τα νοιαζόμαστε. Πέρασαν ένα μεγάλο σοκ με τις φωτιές. Έχουμε οικογένειες που έχουν καεί τα σπίτια τους και έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές γιατί δεν έχουν σπίτι να μείνουν. Είναι μία χαρμόσυνη ημέρα. Μακάρι να μας στηρίζουν όλοι έτσι. Κάθε παιδί θα βρει στο θρανίο του ένα πευκάκι και ένα κείμενο υποδοχής. Είναι συμβολική ενέργεια. Τα παιδιά είναι σοκαρισμένα.

Έχουμε μιλήσει με γονείς και ξέρουμε τι έχει γίνει. Ο Ερυθρός Σταυρός μας προσφέρει σχολικά είδη και θα μας υποστηρίξει ακόμα περισσότερο σε θέματα ψυχολογίας. Έχουμε κάνει και εμείς ένα σεμινάριο για να μπορέσουμε να χειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα την κατάσταση. Έγιναν πολλά το τελευταίο διάστημα και πρέπει να επικοινωνήσουμε τη σημασία τους στα παιδιά. Πρέπει να τους τονώσουμε το ηθικό και να τους δώσουμε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον”.

Η τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του Ερυθρού Σταυρού Αρετή Κεντιστού είπε: “Ο Ερυθρός Σταυρός από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών βρέθηκε για επιτόπια καταγραφή σε όλες τις πληγείσες περιοχές τόσο στην Εύβοια όσο και στην Πελοπόννησο.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν αιτήματα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανταποκριθήκαμε. Βρισκόμαστε εδώ με τους εθελοντές μας για να καλύψουμε με σχολικό πακέτο τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα παρέχουμε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ο Ερυθρός Σταυρός διαχρονικά στηρίζει την ελληνική οικογένεια και σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με τηλεφωνικό κέντρο 10205 και ειδικά για θέματα των παιδιών. Παρέχουμε ενημέρωση και συμβουλευτική κυρίως για τα παιδιά που καλούνται να διαχειριστούν νέα πραγματικότητα που εκτός των άλλων καλούνται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από τις καταστροφές στο σπίτι τους και στο περιβάλλον.

Τα παιδιά βιώνουν μετατραυματικό στρες. Βιώνουν αγωνία, το στρες έχει διάρκεια, φόβο και ανησυχία πως το καταστροφικό γεγονός θα επαναληφθεί. Βλέπουν εφιάλτες, έχουν δυσκολίες στον ύπνο, γίνεται διάσπαση της προσοχής τους, απόσυρση, αδιαφορία και συναισθηματικές μεταπτώσεις. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν ώστε να τα διαχειριστούν και να ανακουφίσουν τα παιδιά ώστε να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη νέα πραγματικότητα.

Μιχάλης Λεγάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα