back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του στην Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Διαβάστε επίσης

Δεκτό κατά πλειοψηφία,έγινε επί της αρχής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για το νέο πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς και τη διαχείριση των αδέσποτων.

Θετική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, αρνητική οι συνάδελφοί τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκε για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Πάντως, με επιφυλάξεις και σε ορισμένες περιπτώσεις με σοβαρές ενστάσεις υποδέχθηκαν το νομοσχέδιο,οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους φορέων, που κλήθηκαν στην Επιτροπή για να εκφέρουν τις απόψεις τους επί των προωθούμενων διατάξεων.

Την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του νόμου, έως ότου ξεκινήσει η χρηματοδότηση των Δήμων για τη δημιουργία υποδομών, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, ζήτησε η πρόεδρος της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας,Ειρήνη Μολφέση, λέγοντας ότι με παρωχημένα δεδομένα, προκαλείται χάος στη ζωή των ανθρώπων που έχουν ζώα. Όπως είπε, «ουσιαστικά το νομοσχέδιο αποτελεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο χρηματοδότησης των Δήμων μέσω της διαχείρισης των αδέσποτων».

«Για γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου»,έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Γιώργος Αραμπατζής,σημειώνοντας ότι ποτέ άλλοτε κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν συγκέντρωσε στη διαδικασία της διαβούλευσης, τόσο μεγάλο αριθμό αρνητικών σχολίων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, πρότεινε να είναι δεσμευτική και όχι δυνητική η υποχρέωση των Δήμων να δημιουργούν περιφραγμένα πάρκα ζώων συντροφιάς, ενώ ζήτησε να θεσπιστεί ανώτατος αριθμός ζώων που μπορεί να φιλοξενηθούν ανά οικία.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, ο πρόεδρός της Ευάγγελος Παλαιοδήμος,χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνονθύλευμα φωτογραφικών και ρουσφετολογικών διατάξεων και προϊόν παρασκηνιακών διευθετήσεων».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη,επισήμανε την ανάγκη διενέργειας ελέγχων από τους Δήμους για το αν τα ζώα διαθέτουν microchip.

Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη, εκτίμησε ότι «οι συζητούμενες διατάξεις δεν θα αλλάξουν σε τίποτα τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα ζώα».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα