back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φ. Γεννηματά από την 85η ΔΕΘ: Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, ο δρόμος μας για τη νέα αλλαγή

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη για ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο και μια Εθνική Στρατηγική με νέους στόχους για την αναβάθμιση της χώρας, προέταξε κατά την ομιλία της η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στην καρδιά της πρότασης μας για την ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ, βρίσκεται το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, ένα στοίχημα ζωής για τη χώρα και την κοινωνία ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε:«Πράσινο»γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το New Green Deal και να δώσουμε σύγχρονες λύσεις στις νέες προκλήσεις. «Κοινωνικό Συμβόλαιο ώστε με τη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να χτυπήσουμε τις ανισότητες και όλοι να κερδίζουν από την κοινή προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Γεννηματά παρουσίασε μεταξύ άλλων μια δέσμη προτάσεων για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Που σημαίνει-όπως διευκρίνισε- νέα χωροταξικά σχέδια, γενναία κίνητρα, αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε περιφέρεια που διασφαλίζουν την ισόρροπη και εξωστρεφή περιφερειακή ανάπτυξη.

Πρότεινε τη στήριξη των ενεργειακών αγροτικών κοινοτήτων, για διείσδυση των ΑΠΕ στη γεωργία, με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη παροχής κινήτρων για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων στην παραγωγή και μείωση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ,αφού έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας πολιτικής που δεν θα διχάζει, αλλά θα ενώνει, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους. Αναφερόμενη ειδικότερα, στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες προ ημερών από το βήμα της ΔΕΘ η κ. Γεννηματά σημείωσε χαρακτηριστικά: “Πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης ότι με μέτρα που έχουν ημερομηνία λήξης, με προεκλογικού τύπου παρωχημένες λογικές, θα αλλάξει την κατεστραμμένη εικόνα του ίδιου και της Κυβέρνησής του;

Όπως είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αντίστοιχη πολιτική ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούσε να βάλει μπρος την Οικονομία και έναντι αυτού μοίραζε επιδόματα φτώχειας με δήθεν ταξικούς αλλά στην ουσία πελατειακούς όρους. Στην ίδια λογική-πρόσθεσε η κ.Γεννηματά- η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την κοροϊδία των νέων. Τα δήθεν 600 ευρώ το μήνα επιδότηση από το κράτος έγιναν 100, υπολείπονται ακόμα και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική και για τα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών-επιχειρήσεων με φόντο τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα λέγοντας: “Οι εξαγγελίες για το ρεύμα δημιουργούν ακόμα σύγχυση. Τρεις Υπουργοί άδειαζαν ο ένας τον άλλο. Καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια και επιχείρηση. Την ώρα που στην Ισπανία η Κυβέρνηση τολμά να θέσει πλαφόν στις τιμές και να μειώσει τους φόρους στην ενέργεια”.

Σε ό,τι αφορά, τις ρυθμίσεις για τις γονικές παροχές-αυτές σύμφωνα με την κ. Γεννηματά- ευνοούν κυρίως μεγάλες περιουσίες.

Αναφερόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης, επέκρινε την Κυβέρνηση-καθώς όπως είπε- στηρίζει μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς, η μικρομεσαία επιχείρηση -τόνισε-απουσιάζει από το Κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του κορονοϊού καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του και πορεύτηκε χωρίς σχέδιο με πολλά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας που στοίχησαν ακριβά.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής και στο ΠΑΣΟΚ στεκόμαστε και θα στεκόμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ που καθηλώνουν το παρόν και υπονομεύουν το μέλλον του Ελληνικού λαού, επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά.

Τέλος, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και η Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, με πρώτο βήμα -όπως εκτίμησε-την νίκη των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών το SPD, στις επερχόμενες εκλογές της Γερμανίας, ευχόμενη μάλιστα καλή επιτυχία στον υποψήφιο για την καγκελαρία Όλαφ Σόλτς.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα