back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα χρόνου

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων έστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ειδική εκδήλωση με θέμα «Τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετέχουν στο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης».

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, που ακολούθησαν τη λήξη της εκδήλωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και τόνισε ότι “ήδη από την υιοθέτηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης το 2003, η Ελλάδα είναι σταθερά αφοσιωμένη σε μια Ευρώπη που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους και θα είναι γεωγραφικά ολοκληρωμένη». Και πρόσθεσε ότι «για μας, η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα χρόνου».

Για το λόγο αυτό, ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση να έρθουν στη Θεσσαλονίκη και να επιβεβαιώσουν την προθυμία τους να μετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κοινό Διάλογο των κρατών-μελών της για το Μέλλον της Ευρώπης.

Μιας Ευρώπης που, όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, προχωράει μπροστά, παρά τα περιστασιακά πισωγυρίσματα, όπως ακριβώς έκανε τόσο με τις Διευρύνσεις προς τη Μεσόγειο τη δεκαετία του ’80 όσο και με τις Διευρύνσεις προς τα Ανατολικά τη δεκαετία του ’90. Και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή εξέλιξη για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ενότητα, περισσότερη κοινή δράση και περισσότερες προκλήσεις. Άλλωστε, κατέληξε, έχει ως βασικά συνεκτικά στοιχεία της την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την ευημερία, που την κατέστησαν την πλέον ειρηνική ήπειρο εδώ και αιώνες.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μετά από πρόσκλησή του, ο κ. Nikola Dimitrov, ο κ. Miroslav Gacevic, ο Đorđe Radulović, η κα. Megi Fino, ο κ. Bakir Sadović και η κα. Δομικά Gërvalla-Schwarz, καθώς επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, κ. Gašper Dovžan, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Olivér Várhelyi.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα