back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρουσίαση προγράμματος για το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»

Διαβάστε επίσης

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσιάσε χθες (15/9) το φετινό του προγραμμα, ζωντανά στην Αίγλη Ζαππείου. Οι προβολές της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν σε κλειστούς κινηματογράφους, θερινά σινεμά και διαδικτυακά, στην ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα (προσβάσιμη σε κατοίκους όλης της Ελλάδας).
Η κινηματογραφική γιορτή της πόλης, που θα διεξαχθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου, επιστρέφει αισιόδοξο και πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, επαναλαμβάνοντας με την επιτυχή υβριδική εκδοχή της περσινής διοργάνωσης, προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ!

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν σε 10 φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ιντεάλ, Δαναός και Τριανόν αλλά και για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά και στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ριβιέρα, Σινέ Φλερύ και Στέλλα, εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.
Η αυλαία της 27ης διοργάνωσης ανοίγει με τον βραβευμένο Ιρανό σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί (Ένας Χωρισμός, Ο Εμποράκος), που επιστρέφει με το δραματικό θρίλερ «Ένας Ήρωας», το οποίο έκανε πρεμιέρα και βραβεύτηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Κανών. Η τελετή λήξης για τις Νύχτες Πρεμιέρας και η απονομή των βραβείων στις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

 

Την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, τίμησαν με την παρουσία τους και απήυθυναν χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος και η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Μαίρη Βιδάλη εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στον κινηματογράφο ως συλλογική εμπειρία, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Μαίρη Βιδάλη, μετέφερε την πρόθεση της Περιφέρειας να συνεχίσει να στηρίζει τον θεσμό που φέρνει ποιοτικές ταινίες, τόσο για τους κινηματογραφόφιλους όσο και για τη νεολαία.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας με τη βοήθεια της ομάδας του φεστιβάλ, ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, παρουσία σκηνοθετών/-ιδων, συντελεστών/-ριών.

Αναλυτικές πληροφορίες για Κάρτες Διαρκείας, εισιτήρια, αίθουσες και online προβολές.

Συνεργασίες

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, εγκαινίαζει τη συνεργασία του με τη Μπιενάλε της Αθήνας. Οι ταινίες του προγράμματος με τη σήμανση “Athens Biennale 7 – Cinema Eclipse” συνδέονται νοηματικά με την κεντρική θεματική Eclipse, που διατρέχει τη φετινή διοργάνωση του εικαστικού θεσμού.
Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, πιάνει λιμάνι και εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσω τριών εντυπωσιακών προβολών, δύο (διπλές) στις προβλήτες του λιμανιού και μία στην καρδιά της πόλης, στο εμβληματικό θέατρο. Κάντε την προκράτηση του εισιτήριου σας εδώ.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε Αθήνας, Poka Yio και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης εγκαινιάζοντας την συνεργασία του θεάτρου με τις Νύχτες Πρεμιέρας.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης δήλωσε:
«Η δημιουργική ομάδα του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, βοήθησε για να γίνει η συνεργασία αυτή πραγματικότητα. Ο Πειραιάς έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για μένα είναι σημαντικό να ξαναφέρουμε τον κόσμο στον κινηματογράφο. Θεωρώ ότι σαν Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η ευθύνη που έχουμε είναι το θέατρο αλλά ως μοναδικός πολιτιστικός οργανισμός σε μία ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, οφείλουμε να αγκαλιάσουμε κι άλλες μορφές τέχνης. Έτσι έχουμε την χαρά στην γιορτή που διοργανώνουμε, το Artport, να συμμετέχει και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας».


Αφιερώματα

«This Is Orson Welles: Η Αποκατάσταση μιας Ιδιοφυΐας» στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
Στην ιστορία του σινεμά δεν έχει υπάρξει δημιουργός που να έχει σταθεί αντικείμενο τέτοιας μυθοποίησης και ανάλυσης όσο ο Όρσον Γουέλς. Όπως ένα ανοιχτό κεφάλαιο, που θα εμπλουτίζεται στο διηνεκές, το ενδιαφέρον για τον Γουέλς ανανεώνεται σε ετήσια σχεδόν βάση και εμπνέει αναρίθμητα ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας, ενώ δεν έχει υπάρξει σκηνοθέτης μέχρι σήμερα στον οποίο να έχει αφιερωθεί τέτοιος πλούτος βιβλιογραφίας και ειδησεογραφίας.
Σαν το ύστατο ταχυδακτυλουργικό τρικ που μας επιφύλαξε από τον τάφο αυτός ο σαρδόνιος μάγος του σινεμά και της ζωής, η σαγήνη για το έργο του (ολοκληρωμένο και ημιτελές) αναζωπυρώθηκε εντυπωσιακά μετά θάνατον και τροφοδοτείται ανελλιπώς. Τελευταίο παράδειγμα, ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η είδηση μιας αξιέπαινης σταυροφορίας που ξεκινά φέτος με την ευχή να ανακαλυφθεί στη Βραζιλία η μοναδική κόπια που ενδεχομένως έχει απομείνει από την πρωτότυπη, χωρίς περικοπές, εκδοχή της ταινίας «Οι Υπέροχοι Άμπερσονς».
Το κεφαλαιώδους σημασίας έργο του οφείλει να υπενθυμίζεται και -κυρίως- να συστήνεται στις νεότερες γενιές. Και να γίνεται σωστά, όπως θα το ευχόταν ο ίδιος ο σκηνοθέτης: σε μια σκοτεινή αίθουσα, με τις ένδοξες εικόνες του να προβάλλονται στις μεγαλύτερες δυνατές οθόνες.

 

Η ηλεκτρονική προπώληση μέσω viva.gr ξεκινά την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στις 12:00. Μελετήστε το ωρολόγιο, διαβάστε τα πάντα για το φετινό πρόγραμμα στο επίσημο site του φεστιβάλ.

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, λοιπόν, υποκλινόμενο στο μεγαλείο του «καθεδρικού ναού των σκηνοθετών», από το οποίο εμπνεύστηκε και το φετινό του εικαστικό και με αφορμή την 80ή επέτειο του «Πολίτη Κέιν», παρουσιάζει ένα σεβαστικό αφιέρωμα στον Γουέλς, που εύχεται να επανασυστήσει τη μυθοπλασία του όπως πρέπει και θεωρεί υποχρέωση να προβάλλει τις ταινίες του όχι μόνο στην πιο πρόσφατη, αλλά και στην πληρέστερη αποκατάστασή τους.
Κάπως έτσι, θα δούμε το «Άγγιγμα του Κακού» όπως το είχε συλλάβει και γυρίσει ο δημιουργός του, αποτέλεσμα πυρετώδους προσπάθειας ιστορικών και τεχνικών να το «ανακατασκευάσουν» με βάση τις σημειώσεις του. Ομοίως, ο «Κύριος Αρκάντιν» θα προβληθεί σε κόπια πλησιέστερη στο αρχικό cut του σκηνοθέτη από οποιαδήποτε άλλη εκδοχή του φιλμ κυκλοφορούσε μέχρι πρότινος. Σε κινηματογραφική πρεμιέρα θα δούμε, επίσης, το «Too Much Johnson», ουσιαστικά πρώτη ταινία του Γουέλς, γυρισμένη τρία χρόνια πριν τον «Πολίτη Κέιν», την οποία όλοι θεωρούσαν ότι είχε καεί σε πυρκαγιά το 1970 προτού ανακαλυφθεί ξεχασμένη σε μια αποθήκη στην Ιταλία, 70 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Κάθε άλλη προβολή θα γίνει με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου.

«Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters»: Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας βλέπουν το σινεμά «αλλιώς»
Από το underground Τόκιο στα τέλη των ψυχεδελικών ‘60s μέχρι το σύγχρονο Ρίο ντε Τζανέιρο των ηδονικών μεταμορφώσεων και από την queer ενδυνάμωση στο Χάρλεμ των ‘80s και των ‘90s μέχρι την εγχώρια μεταπολιτευτική «κανονικότητα» και τους αθηναϊκούς παράδρομους της καύλας, το κινηματογραφικό αφιέρωμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με τίτλο «Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters» διασχίζει εποχές και ηπείρους, κουλτούρες και σύνορα για να καθρεφτιστεί πάνω σε μια μικρή επιλογή ταινιών.
Στο κέντρο της, ανθίζουν ιστορίες τρανς χαρακτήρων, πολυφωνικές, παθιασμένες, αλέγκρες, κάποιες φορές μελαγχολικές, αλλά πάντα αγαπησιάρικες. Κάποιες κλεισμένες σε ένα μυθοπλαστικό κουτάκι, άλλες στο φορμά ενός ντοκιμαντέρ, όλες ειπωμένες από τρανς άτομα τα οποία είτε από το πόστο των δημιουργών είτε από την πλευρά των πρωταγωνιστ(ρι)ών μοιράζονται βιώματα, σκορπίζουν ατάκες θανατηφόρου χιούμορ, μάχονται για την επιβίωση, χορεύουν, μεταμορφώνονται, εμπνέουν και συγκινούν.
Τα συναρπαστικά νέα της πρόσφατης εκλογής τρανς γυναικών σε δημόσια αξιώματα σε Η.Π.Α. και Γαλλία, το coming out διασημοτήτων, καθώς και η καθιέρωση διεμφυλικών δημιουργών στο καλλιτεχνικό στερέωμα, είναι πιθανόν να σηματοδοτούν τις απαρχές μιας θετικής κοινωνικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή, όμως, τα αρνητικά στερεότυπα, οι κάθε λογής διακρίσεις, η περιορισμένη πρόσβαση, οι αποκλεισμοί και η έμφυλη ψυχολογική και σωματική βία συνιστούν καθημερινότητα για τους τρανς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Το συγκεκριμένο αφιέρωμα δεν σχεδιάστηκε για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και κυρίως δεν μιλά εκ μέρους των τρανς ατόμων. Φτιάχτηκε από cis υποκείμενα τα οποία, έχοντας γνώση του οξύμωρου, ευελπιστούν να έχουν συνθέσει ένα μπουκέτο εκλεκτών ταινιών που θα προσφέρει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο συχνά αθέατο, ταινιών που μπορεί να αλλάξουν το πώς βλέπουμε και κατανοούμε τα τρανς άτομα. Με την ειλικρινή ευχή οι «Νύχτες» -και όχι μόνο αυτές- σύντομα να συνδιαμορφώνονται από cis, trans όμορφους ανθρώπους.
Κωστής Θεοδοσόπουλος

Οι ταινίες του αφιερώματος:

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ | NORTH BY CURRENT του Angelo Madsen Minax (2021) – πρώτη πανελλήνια προβολή
ΤΑ ΛΕΜΕ | SEE YOU THEN της Mari Walker (2021) – πρώτη πανελλήνια προβολή
OI ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ της Πάολα Ρεβενιώτη (2021) – παρουσία συντελεστ@
DISCLOSURE του Sam Feder (2020) – παρουσία του σκηνοθέτη και της παραγωγού
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙ | LITTLE GIRL του Sébastien Lifshitz (2020)
ΚΟΡΟΝΑ της Ερωφίλης Κόκκαλη (2020) – παρουσία της σκηνοθέτιδας
OBSCURO BARROCO της Ευαγγελίας Κρανιώτη (2018)
TANGERINE του Sean Baker (2015) – προλογίζει η Αννα Κουρουπού, Διευθύντρια του Red Umbrella Athens
ΝΑΝΑ της Lara Christen (2015)
ΣΤΡΕΛΛΑ του Πάνου Χ. Κούτρα (2009) – παρουσία συντελεστ@
ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΦΛΕΓΕΤΑΙ | PARIS IS BURNING της Jennie Livingston (1991) -ακολουθεί Q&Α με τις House of Careola
ΜΠΕΤΤΥ του Δημήτρη Σταύρακα (1979) – παρουσία συντελεστ@
Η ΠΕΝΘΙΜΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ | FUNERAL PARADE OF ROSES του Toshio Matsumoto (1969)

* Μετά την προβολή της ταινίας «ΣΤΡΕΛΛΑ», θα ακολουθήσει ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα «Η τρανς ορατότητα στον κινηματογράφο και τα mainstream αφηγήματα vs αληθινής ζωής». Στη συζήτηση συμμετέχουν η Πάολα Ρεβενιώτη, σκηνοθέτις και ακτιβίστρια, η Έλενα Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας ORLANDO, η Αννα Κουρουπού, Διευθύντρια του Red Umbrella Athens και η Ερωφίλη Κόκκαλη, συνεργάτης της Θετικής Φωνής, συγγραφέας και ηθοποιός. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Λούκα.

Δείτε εδώ τις ταινίες του αφιερώματος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα