back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση οι μυδοκαλλιεργητές

Διαβάστε επίσης

Τεράστια ζημία προκλήθηκε το φετινό καλοκαίρι στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που επικράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα τη θνητότητα της μισής φετινής παραγωγής αλλά και το 90%- 100% του γόνου, που είναι απαραίτητος για την παραγωγή του 2022. Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης από την πολιτεία ζητούν οι μυδοκαλλιεργητές.

Σε απόγνωση οι 300 οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον Θερμαϊκό

«Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που υπήρξαν στη θάλασσα, πάνω από 30-31 βαθμοί παρατηρήσαμε θνητότητα στα μύδια της παραγωγής του ’21 σε ποσοστό 50%, το οποίο δεν είχε πωληθεί ως τότε», αναφέρει στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος του Οστρακο Αλιευτικού Συλλόγου «Ποσειδών» του Δήμου Δέλτα Κωνσταντίνος Βερβίτης. «Το χειρότερο ωστόσο ήταν ότι τον Αύγουστο, είδαμε και τη θνητότητα στον γόνο, δηλαδή , τα μύδια που βάλαμε για να έχουμε παραγωγή το ’22. Για να παραμείνουμε στη δουλειά και επειδή πλέον παραγωγή θα έχουμε το 2023, ζητούμε την αρωγή και την στήριξη της πολιτείας».

«Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε όλες τις περιοχές του Θερμαϊκού, είμαστε εν αναμονή των πορισμάτων, έχουμε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εγώ εκπροσωπώ 59 μονάδες στον Θερμαϊκό, υπάρχουν άλλες 60 στην Πιερία και ακόμα 20 στη Χαλάστρα, μιλάμε για περισσότερες από 300 οικογένειες. Προσπαθούμε να αναδείξουμε το θέμα. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους δημοσιογράφους. Χθες έκανε σχετικό ρεπορτάζ το Reuters. Ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον και από τους πολιτικούς» προσθέτει ο κ. Βερβίτης.

Αναφορικά με την κλιματική κρίση ο πρόεδρος του Οστρακο Αλιευτικού Συλλόγου εύχεται να ήταν μόνο αυτή η χρονιά και να μην συμβεί ξανά. Παρόμοια αύξηση της θερμοκρασίας των νερών θυμάται το 1987, ωστόσο ο καύσωνας δεν ήταν τόσο μακράς διάρκειας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα