back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φ. Μπαξεβάνη: Είμαι συνδεδεμένη με το Καστελόριζο και τη Ρω, αυτό το βράχο στην ανοιχτή θάλασσα

Διαβάστε επίσης

 

Μια παράσταση με θέμα την προσωπικότητα της γενναίας Ελληνίδας Δέσποινας Αχλαδιώτη που πέρασε στην ιστορία, συνεχίζει τη θεατρική της πορεία από το 2017.

Το κείμενο είναι του Γιάννη Σκαραγκά, βασισμένο στο βιβλίο του για την κυρά της Ρώ σκηνοθετεί ο Σταύρος Λίτινας. Τον ξεχωριστό ρόλο ενσαρκώνει η Φωτεινή Βαξεβάνη η οποία έχει …ρίξει άγκυρες στο νησί, έχει γράψει τη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια «Ερημοπούλι» και «Καστελλόριζό μου», που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής η Βιολέτα Ίκαρη, ενώ τα έσοδα από την μετάδοση και ακρόασή τους διατίθενται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών του ακριτικού νησιού και την καταγραφή των Καστελλοριζίτικων εθίμων και παραδόσεων.

«Εκτός από το Καστελλόριζο όπου περνώ μεγάλο κομμάτι από τον ελεύθερο χρόνο μου, χειμώνες και καλοκαίρια εδώ και καιρό, έχω μια ιδιαίτερη σύνδεση και με τη Ρώ γιατί είχα την ευκαιρία και την τιμή να επισκεφθώ το σπίτι της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Αισθάνομαι συνδεδεμένη με αυτόν τον τόπο. Ένας βράχος πάνω στην ανοιχτή θάλασσα είναι η Ρώς, σε απόσταση μόλις χιλίων μέτρων από την Τουρκία» λέει η Φωτεινή Μπαξεβάνη στη συνέντευξή της στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Την καταλαμβάνει δέος για την επιλογή της κυράς της Ρω να εγκατασταθεί από έρωτα σε αυτή την άνυδρη κουκίδα γης, όπου επί 40 χρόνια ως το θάνατό της το 1982, ύψωνε κάθε πρωί την ελληνική σημαία και τη κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου, εγκαταλείποντας μια άνετη ζωή στο πατρικό της για να στήσει μια άλλη, ολότελα διαφορετική, πάνω στη πέτρα, με τον άντρα της.

«Κόντρα στη θέληση των δικών της αγάπησε τον βοσκό στα κοπάδια του πατέρα της Κώστα Αχλαδιώτη απ την Αστροπαλιά, (η Αστυπάλαια για τους Δωδεκανήσιους) και τον ακολούθησε στη Ρω. Γεννημένη το 1890, απόφοιτος επτατάξιου σχολείου, με ένα οικονομικά διασφαλισμένο μέλλον να την περιμένει, η κυρά Δέσποινα απέμεινε ολομόναχη το 1940 μετά το θάνατό του.» αφηγείται η Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Και εκφράζει δέος για τη δύναμη αυτής της σπάνιας γυναίκας να επιμείνει να πετύχει αυτό που ήθελε, παρά τις δυσκολίες και τα πλήγματα. «Μια συγκινητική σκηνή της παράστασης είναι όταν ανάβει φωτιές με την ελπίδα να τις δει κάποιος ψαράς για να τη συντρέξει να μη σβήσει ο άντρας της. Γιατί τα φυσικά λιμανάκια της Ρω και του Καστελλόριζου δεν βλέπουν το ένα το άλλο, αλλά την Τουρκία. Όταν συνειδητοποίησε πως δεν θα ερχόταν βοήθεια από πουθενά, τον έβαλε στη βάρκα και προσπάθησε να βγει στην απέναντι στεριά. Αλλά χάθηκε μέσα στα χέρια της..»

Μια ιστορία με πολλές άλλες στο πυρήνα της, συνθέτουν την ιστορία ζωής της Δέσποινας Αχλαδιώτη και μια από τις ποιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της φετινής σεζόν με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Το κοινό μπορεί να τη συναντήσει απόψε στη Νέα Σμύρνη και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Κολωνού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα