back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας στην Αρχαία Αγορά

Διαβάστε επίσης

Tα εγκαίνια του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας πραγματοποιήθηκαν με μία λιτή εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, λίγο πριν τη δύση του ηλίου.
Η τελετή ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.
Για δημιουργική συνάντηση των δύο λαών μίλησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως πολιτισμός και τουρισμός είναι οι δύο αιχμές των ελληνο-κινεζικών σχέσεων. Ο Κινέζος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Έτος Ελλάδας – Κίνας, μιλώντας για ενδυνάμωση της φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας.
Ακολούθησαν οι ομιλίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, που χαρακτήρισε συμβολική και ουσιαστική την συνάντηση των δύο λαών, αλλά και του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μίλησε για συνεργασία και σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών μέσω του Πολιτισμού και του Τουρισμού.
Eurokinissi
Μηνύματα έστειλαν και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Hu Heping αλλά και ο Γενικός Διευθυντή της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, Li Qun. Ακολούθησε η ομιλία του Wu Weishan, Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, σε βίντεο και η απονομή πλακέτας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προς τιμή του Δρ. Wu Weishan.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ψηφιακή έκθεση «Χωροχρόνος. Γνωρίστε τον πήλινο στρατό στην Ελλάδα» από τη Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Κινέζο εκπρόσωπο και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του διπλού αγάλματος Σωκράτη και Κομφούκιου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του φωνητικού συνόλου chórεs, από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ομιλία Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, στην τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, Εξοχότατοι κύριοι Πρέσβεις, Φίλοι και φίλες, Κυρίες και κύριοι, Βρισκόμαστε σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς των Αθηνών. Έναν χώρο στην καρδιά της αρχαίας, αλλά και της σύγχρονης Αθήνας. Η Αγορά των Αθηνών ιδρύθηκε στα μέσα περίπου του 6 ου αιώνα π.Χ. και αποτέλεσε το κέντρο της πόλης τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερεις αιώνες. Εδώ, στον χώρο που είμαστε σήμερα, ανηγέρθησαν μερικά από τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια και ιερά του άστεως. Στην Αγορά αναπτύχθηκε έντονη διοικητική, πολιτική, δικαστική, εμπορική, κοινωνική, πολιτιστική και θρησκευτική δραστηριότητα. Η Αγορά σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας υπήρξε χώρος συναντήσεων, ανταλλαγής απόψεων και αναζητήσεων.
Σήμερα φιλοξενεί μία ακόμη συνάντηση, συμβολική αλλά και ουσιαστική: Τη συνάντηση του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού. Αυτή είναι και η ουσία του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας που εγκαινιάζουμε σήμερα. Αναδεικνύουμε το παρελθόν των δύο χωρών μας, διαμορφώνουμε από κοινού το παρόν και προετοιμάζουμε το μέλλον. Αντιμετωπίζουμε τις παραδόσεις μας με σεβασμό, αναγνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός είναι το οξυγόνο των κοινωνιών μας, αλλά και ο πιο πρόσφορος δρόμος για να πλησιάσουν μεταξύ τους οι δύο λαοί.
Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός επηρέασαν εξίσου ριζικά το δυτικό και το ανατολικό ημισφαίριο, αντίστοιχα. Φυσικά εκτός από ομοιότητες και αντιστοιχίσεις, υπήρξαν και πολλές διαφορές μεταξύ τους. Η αρχαιοελληνική φιλοσοφία υπήρξε ανθρωποκεντρική, προωθώντας σε μεγάλο βαθμό την αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση, το μέτρο και την αρμονία. Ο κινεζικός πολιτισμός εστίασε στην τάξη, στην αρμονία και στην πρόοδο. Κοινό σημείο και των δύο, η ηθική και η αρετή. Αυτές είναι οι αξίες που ενσαρκώνουν και οι δύο εμβληματικοί φιλόσοφοι των δύο χωρών, ο Σωκράτης και ο Κομφούκιος. Δύο τεράστιες μορφές, οι οποίες συναντώνται –αν και σύγχρονοι, αλλά σε άλλους κόσμους, εδώ στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών για πρώτη φορά. Στον χώρο που γεννήθηκαν και ευδοκίμησαν οι οικουμενικές αξίες του δυτικού πολιτισμού.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δρ Γου Γεϊσάν, για την προσφορά του αυτή. Είχαμε συναντηθεί τον Δεκέμβριο του 2019 στο Πεκίνο και μας ξενάγησε ό ίδιος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο διευθύνει. Είχα την χαρά να τον υποδεχθώ και να τον φιλοξενήσουμε στην Αθήνα στις αρχές του 2020, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, και τότε στο Μουσείο της Ακρόπολης, μας ανέπτυξε την ιδέα του για το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού των δύο χωρών μας, δηλαδή τη συνομιλία των δύο εμβληματικών φιλοσόφων για τον κόσμο, την ανατολή και την δύση. Ήταν τότε που μας κατέστησε κοινωνό της δημιουργίας του, των προπλασμάτων των δύο μορφών, του Κομφούκιου και του Σωκράτη. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι ο Δρ Γου Γεϊσάν θα επιθυμούσε, όσο και εμείς, να είναι σήμερα, απόψε μαζί μας.
Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες δεν είναι αυτές που θα επιθυμούσαμε, και που θα μας επέτρεπαν να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρει η διοργάνωση του Έτους. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να αναφέρω επιγραμματικά τις εκθέσεις που, παρά τις αρκετές δυσκολίες, προγραμματίζουμε από κοινού με τα κινεζικά μουσεία για το προσεχές διάστημα.
Το ακούσατε ήδη από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο», που θα περιοδεύσει σε τρία μουσεία, διδάσκοντας την πορεία του ελληνικού πολιτισμού τους αιώνες που μεσολαβούν από τα μυκηναϊκά βασίλεια ως τη μεγάλη οικουμένη που έχτισε ο μεγάλος στρατηλάτης από τη Μακεδονία.
Στην κινεζική πρωτεύουσα, το 2022, προγραμματίζεται να παρουσιασθεί η έκθεση «Οι Αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, μέσα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η Έκθεση με τίτλο: «Η Θάλασσα στην Ελληνική Τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» πρόκειται να παρουσιασθεί στο Μουσείο της Σαγκάης από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Πρόκειται για μια συλλογή τόσο αρχαίων όσο και σύγχρονων έργων που περιστρέφονται γύρω από τη θάλασσα, αυτό το στοιχείο που διαχρονικά κυριάρχησε στην ελληνική τέχνη, ένα καθοριστικό στοιχείο για τη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού στη μακρά ιστορική του διάρκεια.
Τέλος, μια έκθεση αφιερωμένη στον Δαίδαλο, αυτή τη μυθική μορφή του εφευρέτη, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, το 2022, στο Palace Museum της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, ενώ ανταποδοτικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα μεταφερθεί η έκθεση «Μελωδικοί θησαυροί: τελετουργίες και η ζωή στην Αυλή της Δυναστείας Τσινγκ».
Πιστεύουμε ότι αυτές οι θεματικές εκθέσεις παρουσιάζουν και προβάλλουν την ελληνική ιστορία, την ελληνική τέχνη, τον ελληνικό πολιτισμό με έναν τρόπο σύγχρονο, που προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών των μουσείων στις χώρες μας, και αναδεικνύει νέες προοπτικές τόσο σε επίπεδο πολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών όσο και σε επίπεδο τουριστικών ροών. Όμως, οι νέες συνθήκες επιβάλλουν και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ο τομέας του πολιτισμού, ιδιαίτερα των εκθέσεων, προσφέρεται για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ δημιούργησαν την περιοδική ψηφιακή έκθεση «Χωροχρόνος. Γνωρίστε τον πήλινο στρατό στην Ελλάδα». Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί στον ιστότοπό του από σήμερα μία καινοτόμα ψηφιακή περιήγηση στο περίφημο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, που χρονολογείται περί το 221 π.Χ. Το διαδικτυακό κοινό θα έχει τη δυνατότητα για τους επόμενους έξι μήνες να γνωρίσει τους πήλινους στρατιώτες του αυτοκράτορα. Ο επιχρωματισμένος πήλινος στρατός «συνομιλεί» διαδικτυακά με τον εμβληματικό Κροίσο, τον Κούρο από την Ανάβυσσο, μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ως πρεσβευτές τόσο ο «Κροίσος» όσο και οι πήλινοι στρατιώτες επικοινωνούν τους δύο αρχαίους πολιτισμούς και τα δημιουργήματά τους στον απέραντο κόσμο του διαδικτύου, σε εκατομμύρια επισκέπτες με ελεύθερη πρόσβαση, σε τρεις γλώσσες, κινεζικά, ελληνικά και αγγλικά.
Παράλληλα με την πολιτιστική κληρονομιά, επιθυμία μας είναι να κάνουμε πιο γνωστό στην Κίνα και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τη σύγχρονη δημιουργία της χώρας μας. Ήδη προωθείται ένα φιλόδοξο μεταφραστικό πρόγραμμα ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα κινεζικά, το οποίο εξελίσσεται στη διάρκεια του Έτους. Παρουσία έχει η Ελλάδα και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου, που διεξάγεται αυτές τις μέρες αλλά είναι και η τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πεκίνου που ξεκινά σε λίγες μέρες, όπου θα παρουσιαστούν ελληνικές ταινίες της πολύ δυναμικής και ανερχόμενης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Στόχος μας είναι στη διάρκεια του Φεστιβάλ να προβάλουμε την Ελλάδα ως χώρα γυρισμάτων για κινεζικές παραγωγές. Εξάλλου, όπως ακούσατε, σε λίγες μόλις βδομάδες θα κάνει πρεμιέρα η πρώτη ελληνοκινεζική συμπαραγωγή, σε συνέχεια της διακρατικής συμφωνίας του 2017 για την κινηματογραφική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις ήδη στενές σχέσεις και ανταλλαγές μεταξύ των Εθνικών Θεάτρων των δύο χωρών, αλλά και να προωθήσουμε τις εκατέρωθεν ανταλλαγές μουσικών και χορευτικών σχημάτων.
Το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στις σχέσεις των δύο κρατών, όπως υπήρξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα του 2008, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, οι εκατέρωθεν ανταλλαγές επισκέψεων των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο, η συμμετοχή της Ελλάδας στις εμβληματικές κινεζικές πρωτοβουλίες «Μία ζώνη – ένας δρόμος» και «17+1», και πολλά άλλα μικρότερα αλλά πάντα σημαντικά και εμβληματικά γεγονότα, που ενισχύουν διαρκώς το οικοδόμημα των ελληνοκινεζικών σχέσεων.
Το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών. Αφορά σε δύο τομείς με σαφή αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική. Αφορά σε δύο τομείς που φέρνουν πιο κοντά –ο καθένας με τον δικό του τρόπο- τους ανθρώπους μας, τους λαούς μας. Και αυτή η προσέγγιση των λαών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη των στόχων μας.
Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο «Έτος». Εύχομαι τη διαρκή εμβάθυνση των πολιτιστικών σχέσεων της Ελλάδας και της Κίνας. Εύχομαι πολύ σύντομα να έχουμε τη χαρά της άμεσης και προσωπικής επικοινωνίας».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα