back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού

Διαβάστε επίσης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2022, άφησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, παρουσίασε επτά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την στήριξη της απασχόλησης, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα, περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την εξάμηνη επιδοτούμενη απασχόληση 35.000 νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, την παράταση της μείωσης των εισφορών έως το τέλος του 2022 και 150.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, σε συνδυασμό με ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού με στόχο να υπάρξει αντανάκλαση του κοινωνικού μερίσματος.

Ο κ. Χατζηδάκης, παραδέχθηκε ότι η αύξηση κατά 2% ( δηλαδή στα 663 από 650 ευρώ) που έχει ήδη αποφασιστεί, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη, αποτελεί όμως υπέρβαση σε σχέση με την εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία με ύφεση στο 8%, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

«Καταγράφεται ανοδική τάση της οικονομίας και η κυβέρνηση προτίθεται να την εκμεταλλευτεί υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Επτά μέτρα και ρήτρα

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται ή -κατά περίπτωση- επεκτείνεται η εφαρμογή των εξής μέτρων:

Επιδοτούμενη απασχόληση 35.000 νέων ηλικίας έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία για έξι μήνες με 1.200 ευρώ, σε δύο τριμηνιαίες δόσεις, κατά 50% για τον εργοδότη και κατά 50% για τον εργαζόμενο. Το ποσό, αφορά σε πλήρη απασχόληση, ενώ καταβάλλεται κατά το ήμισυ για μερική απασχόληση.

Χρονική επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες έως το τέλος του 2022. Το πλέον δαπανηρό από τα μέτρα με κόστος 816 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εντάσσεται στον κυβερνητικό προγραμματισμό για συνολική μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Εξάμηνη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για 150.000 νέες θέσεις εργασίας,με επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ για μακροχρονίως ανέργους.

Επέκταση του μηχανισμού ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του οποίου ο εργοδότης μπορεί να μειώσει κατά 50% τον χρόνο απασχόλησης του προσωπικού, καταβάλλει το σύνολο των εισφορών επί του μισθού, ενώ το κράτος καλύπτει το 60% της αμοιβής του εργαζόμενου που υπολείπεται μετά την μείωση.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι όλα τα μέτρα δημιουργίας ή διατήρησης θέσεων εργασίας συνοδεύονται από ρήτρα μη απόλυσης.

Επίσης:

Τον Δεκέμβριο, θα καταβληθεί διπλάσιο ποσό στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (257.000 νοικοκυριά).

Θα καταβληθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες στους καλλιτέχνες (Ιούνιος- Ιούλιος) και τους ξεναγούς (Μάιος -Ιούνιος), ενώ

επεκτείνεται η επιδότηση κενών θέσεων στον Πολιτισμό (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα