back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς

Διαβάστε επίσης

Ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα, με την Κροατία να συμμετέχει για πρώτη φορά στο σχήμα συνεργασίας των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα, ενώ υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στον διάλογο που είχαν πριν από την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική τη Διακήρυξη της Αθήνας, «όπου διατυπώνονται με σαφήνεια οι προτεραιότητες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Πλένκοβιτς για την στήριξη της Κροατίας κατά τη διάρκεια των τραγικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι, σημειώνοντας και την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα