back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τ. Παναγιωτόπουλος: Δε θα κάνουμε εμβόλια στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, αν δεν πειστούμε ότι είναι ασφαλή 

Διαβάστε επίσης

 

«Μοιάζει να έρχονται τα εμβόλια για τις ηλικίες 5-11 ετών, αλλά αν δεν δούμε τα στοιχεία δεν μπορούμε να πούμε την τελική κουβέντα. Δεν θα αρκεστούμε σε μια δήλωση εταιρείας, πολύ περισσότερο εκείνης που τα παράγει, για τη χορήγησή τους στα παιδιά. Το πιθανότερο είναι ότι όντως είναι αποτελεσματικό, αλλά μένει να δούμε τις σχετικές μελέτες και τα δεδομένα» δήλωσε στον Αθήνα 984 ο παιδίατρος και επιδημιολόγος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου, κάθε χώρα με τους ειδικούς της, διατηρεί το δικαίωμα να κρίνει και να αποφασίσει. «Δε θα κάνουμε εμβόλια στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, εάν δεν πειστούμε ότι είναι ασφαλή». 
Και τόνισε ότι «Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί την ενιαία κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να κρίνει και να αποφασίσει, με τους δικούς της ειδικούς. Υπάρχουν πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δε θα κάνουμε εμβόλια στα παιδιά αυτών των ηλικιών, αν δεν πειστούμε ότι χρειάζονται και δεν θα εκθέσουν σε κίνδυνο όσους τα κάνουν.»

Για την ισχυρή σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης στους άνω των 60, εξήγησε πως «Με την πάροδο του χρόνου και της ηλικίας, η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού  δεν είναι τόσο ισχυρή. Το εμβόλιο κατά της covid 19 είναι μεγάλης, συνεχούς αποτελεσματικότητας και με τις δύο δόσεις. Υπάρχει όμως, μικρή μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου, αλλά το γεγονός δεν συνδέεται με την αποτελεσματικότητα, που στην κάλυψη σοβαρής νόσησης και με τις δύο δόσεις φτάνει έως και στο 85%, ενώ με την τρίτη πάει στο 95%. Το μεγάλο μέτρο προστασίας απέναντι την πανδημία είναι οι δύο δόσεις εμβολιασμού και διευρύνεται με την τρίτη.» 

Παράλληλα ωστόσο ανέφερε ότι «είναι περιορισμένες οι επιδόσεις των εμβολίων ως προς την μετάδοση. Γι’ αυτό και είναι καίριας σημασίας η τρίτη δόση, κυρίως για τους υγειονομικούς.»

Χαρακτήρισε απαραίτητες τις δύο δόσεις για όσους δεν τις έχουν κάνει, σημειώνοντας ότι πρέπει να κάνουμε το παν προκειμένου να πειστούν. «Είναι καταιγιστικά τα στοιχεία για τη θετική συμβολή του εμβολιασμού στην προστασία έναντι του κορωνοϊού.» κατέληξε ο καθηγητής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα