back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ΑΘΗΝΑ 9.84 για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821

Διαβάστε επίσης

Την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, 1 με 2 το μεσημέρι, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριοη εκπομπή «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» με τον Γιώργο Αποστολίδηπαρουσιάζει πτυχές των γεγονότων από την πορεία του Αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων.
Στα ωριαία αφιερώματα, αναλύονται θέματα που συνδέουν την εποχή με όσα ζούμε και βιώνουμε σήμερα. Φιλοξενούνται ιστορικοί, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και άνθρωποι του Πολιτισμού που φωτίζουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, επιλεγμένα θέματα. Την επιστημονική επιμέλεια των εκπομπών, έχει η δρ. Ιστορίας του ΕΚΠΑ και φιλόλογος, Σοφία Καρύμπαλη- Κυριαζή.
 
Στις 24 Σεπτεμβρίου, στο επίκεντρο είναι η προσωπικότητα και η δράση του Ιωάννη Καποδίστρια. Διπλωμάτης και πολιτικός, γεννήθηκε το 1776 στα Ενετοκρατούμενα Επτάνησα στη Κέρκυρα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα ανέλαβε τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στη περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.  Οι τίτλοι τέλους στη ζωή και τη δράση του έπεσαν με τη δολοφονία του τον Σεπτέμβριο του 1831, έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο.
Ο Ανδρέας Κούκος, νομικός και  ιστορικός στο «Κέντρο Μελέτης Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας Ιωάννης Καποδίστριας», παρουσιάζει -μεταξύ άλλων- τη διαδρομή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την κατάσταση στην Ελλάδα, το έργο συγκρότησης του ελληνικού κράτους που ανέλαβε, τα εμπόδια και τις δυσκολίες μέχρι το τραγικό φινάλε.
Η Ντάρια Κοσκόρου, διευθύντρια στο Μουσείο Καποδίστρια και στο Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών στην Κέρκυρα, απόγονος της οικογένειας, ακολουθεί τα χνάρια του στο προγονικό κτήμα και στο σπίτι που είναι πλέον μουσείο, επιχειρώντας την ανασύσταση του σημαντικού αυτού προσώπου μέσα από αντικείμενα και  αρχειακά δεδομένα.
Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, διευθυντής της εφημερίδας “Εστία” και  πρόεδρος της Επιτροπής 21 για την Αίγινα, αναφέρεται στην έδρα της πρώτης διοίκησης, όπως και στο ορφανοτροφείο που δημιούργησε για τα ορφανά της Επανάστασης.
Η Ιουλία Πεντάζου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας Ανθρωπιστικών Σπουδών, μιλά για το Ψηφιακό Αρχείο με το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, στο οποίο περιλαμβάνονται προσωπικά ντοκουμέντα, διπλωματική αλληλογραφία και κρατικά έγγραφα.

Η Λένα Διβάνη, καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών συνεισφέρει  στη κατανόηση της διαδρομής του προς τη δόξα και τον θάνατο μέσα από το βιβλίο της «Το πικρό ποτήρι. Ο Καποδίστριας και η Ρωξάνδρα». Και μιλά για την  ιστορία ενός μοναχικού ήρωα, σταυροφόρου της μόρφωσης που πορευόταν με οδηγό τις αρχές του, στεγνώνοντας  ακόμα και την καρδιά του για να ζήσει η πατρίδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα