back to top
20.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

20.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τι εισηγούνται για τους ανεμβολίαστους έφηβους στους αθλητικούς χώρους και τους οδοντιατρικούς ασθενείς

Διαβάστε επίσης

Οι ανεμβολίαστοι έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών, θα πρέπει να κάνουν self test για την είσοδό τους σε αθλητικούς χώρους, τουλάχιστον για τον επόμενο ενάμιση μήνα.

Αυτό εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η ολομέλεια της οποίας συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί προτείνουν μετά από ενάμιση μήνα και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα να γίνεται rapid test στους ανεμβολίαστους έφηβους. Όσον αφορά το θέμα των οδοντιάτρων και τις εξετάσεις κορονοιού που θα πρέπει να κάνουν οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι ασθενείς, σύμφωνα με την επιτροπή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα δίνει σαφείς οδηγίες για τον περιορισμού του κινδύνου μετάδοσης του κορονοιού κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών πράξεων και συγκεκριμένα για το αερόλυμα (κατά τη χρήση τροχού, κ.λπ.).
Προς το παρόν πάντως ισχύει ότι όσοι επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν rapid test.

Οι οδοντίατροι αντιδρούν στην υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις νέες οδηγίες που αφορούν sτην υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα, εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Σε ψήφισμα, που απέστειλαν προς τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και συνυπέγραψαν σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, ζητούν την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς ορισμένα από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν.4820/21 και σχετικές Κ.Υ.Α. (διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής του υγείας».
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι επί δεκαοχτώ μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παράγοντας αερόλυμα, χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού διασποράς.

Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καθιστούν σαφές ότι πρέπει να τροποποιηθεί η ΚΥΑ και από την μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid tests σε εμβολιασμένους ασθενείς συνοδούς τους να γίνει προαιρετική, κατά την κρίση των οδοντιάτρων.
Ο κ. Δεβλιώτης, με αφορμή το μείζον θέμα που προέκυψε, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε τροποποίηση της ΚΥΑ. Αναμένουμε επίσης, να υλοποιηθεί το επανειλημμένο αίτημα μας, από την έναρξη της πανδημίας, για την ένταξη Οδοντιάτρου με Ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία, στην Επιτροπή

Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».
Και πρόσθεσε ότι «όλοι οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Χώρας είμαστε ενωμένοι. Το γεγονός ότι το εν λόγω ψήφισμα υπογράφηκε σχεδόν από όλους τους Προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Χώρας είναι μία μεγάλη συσπειρωτική κίνηση και «νίκη» του κλάδου μας, ο οποίος μόνο ενωμένος μπορεί να στήσει ανάχωμα απέναντι στις αδικίες και τα «χτυπήματα» που δεχόμαστε».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα