back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δ. Καιρίδης: Οι ΗΠΑ επενδύουν περιμετρικά της Τουρκίας σε άλλους συμμάχους για να έχουν μια “γερή πισινή” σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να υποτροπιάζει

Διαβάστε επίσης

‘Εντονη είναι η διπλωματική κινητικότητα τις τελευταίες ώρες στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όπου συμμετέχει και η Ελληνική κυβέρνηση. «Έχουμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός στην αυριανή του ομιλία. Θα αναφερθεί και στα Εθνικά ζητήματα, κυρίως στο πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά και στα ευρύτερα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης» είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Όπως υπογράμμισε ήδη υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες έχουν φέρει τους Ευρωπαίους σε έναν έντονο προβληματισμό. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο προβληματισμός  θα οδηγήσει στη γεωστρατηγική αφύπνιση επιτέλους της Ευρώπης»

Για την Τουρκική προκλητικότητα ο κ Καιρίδης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό»

‘Οπως εξήγησε «η Τουρκία επιμένει στα περί γαλάζιας πατρίδας. Υπάρχει μια διακομματική στήριξη στο εσωτερικό της Τουρκίας, στην επιθετικότητα αυτή, που ξεπερνά τον Ερντογάν. Είναι κάτι που ξεκίνησαν οι Κεμαλιστές, υιοθέτησε ο Ερντογάν και σήμερα συμφωνεί σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας, στο ζήτημα δηλαδή της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας  δικαιωμάτων θάλασσα. Αυτό  η Τουρκία το έχει μπροστά στην ατζέντα της. Επιμένει και επανέρχεται.

Σχετικά με τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι «τα πράγματα μεταξύ των δύο χωρών είναι σχετικά απλά. Από τη μία η Αμερική αναγνωρίζει τη γωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, από την άλλη ωστόσο η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών έχει διαρραγεί. Και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ επενδύουν περιμετρικά της Τουρκίας σε άλλους συμμάχους προκειμένου να κρατούν μια “γερή πισινή” σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να υποτροπιάζει»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα