Το πρώτο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Γυναίκες+» (Γυναίκες θετικά) διεξάγεται απο 1 εως 3 Οκτωβρίου με την συμμετοχή δεκάδων Ελληνίδων, που πρωτοστατούν σε ποικίλους τομείς της επιστημονικής έρευνας σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα.
Τέσσερις φορείς Greek Women in STEM, R.E.A.L. Science, Greek Girls Code, Lean in Greece Women in Tech έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με στόχο να φέρουν κοντά Ελληνίδες επιστήμονες που εργάζονται στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και να προωθήσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό. Στο επίκεντρο συγκαταλέγονται ποικίλοι τομείς σε τεχνολογίες αιχμής, βιοϊατρική, φυσική, χημεία, μηχανική κλπ.
“Η αρχική ιδέα ήταν να φέρουμε κοντά τις γυναίκες επιστήμονες, Ελληνίδες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους και να παρουσιάσουν την δουλειά τους” λέει στον “Αθήνα 984” κα Μυρτώ Πατρασκάκη από το Greek Women in STEM. Όπως σημειώνει πολύ γρήγορα η προσπάθεια βρήκε ανταπόκριση και από τις τρείς άλλες εθελοντικές ομάδες και το πρώτο Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιείται (διαδικτυακά) το πρώτο τριήμερο του Οκτωβρίου.
”Ο τίτλος είναι ”Γυναίκες θετικά” και η αρχική ιδέα ήταν να διεξαχθεί δια ζώσης αλλά λόγω της πανδημίας αυτό δεν είναι δυνατόν. Το συμπόσιο θα μεταδοθεί ζωντανά, δωρεάν στο youtube και το facebook και θα περιλαμβάνει ομιλίες” λέει η κα Πατρασκάκη στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (24/9/21)
“Ελληνίδες επιστήμονες θα μιλήσουν για την δουλειά τους και το πως έχτισαν την καριέρα τους, ενώ στο τέλος θα υπάρχει χρόνος για να απευθύνει ερωτήσεις το κοινό, προκειμένου να τις γνωρίσει και να πάρουν συμβουλές καριέρας. Είναι μια ευκαιρία για τις γυναίκες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, να έρθουν κοντά, να μοιραστούν τις ιδέες τους, να μιλήσουν για την καριέρα τους, να παρουσιάσουν τι έχουν κάνει και πως τα κατάφεραν, αλλά συγχρόνως μπορεί μέσα από την γνωριμίσ αυτή να υπάρξουν ενδεχομένως και επιστημοικες συνεργασίες” σημειώνει η κα Πατρασκάκη η οποία ζει και εργάζεται στο Λουξεμβούργο.
Απλή γλώσσα για την επιστήμη
”Προσπαθούμε να δώσουμε φωνή στις γυναίκες επιστήμονες στην Ελλάδα και παράλληλα να ενημερώσουμε τον κόσμο για την επιστήμη. Πολλές φορές τα επιστημονικά άρθρα διαβάζονται δύσκολα. Ο κόσμος χρειάζεται μια πιο απλή γλώσσα για να καταλάβει” αναφέρει από την πλευρά της η κα Κική Μπάρμπα υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου με επίκεντρο την βιοτεχνολογία. Όπως αναφέρει αυτός είναι ένας από τους στόχους του Greek Women in STEM και τονίζει την σημασία του συνεδρίου προκειμένου το κοινό να γνωρίσει αυτές τις Ελληνίδες ερευνήτριες, να τις ακούσει και να ενημερωθεί. “Με απλή γλώσσα θέλουμε να επικοινωνήσουμε την επιστήμη, να καταλάβει ο κόσμος, τι γίνεται, διότι οι επιστήμονες κάποιες φορές έχουν ένα πολύ απρόσωπο προφίλ, μακρυά από την καθημερινότητα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο την ιατρική και να βελτιώσουμε πράγματα στην τεχνολογία”.
Brain drain
Eνα σύνδρομο χωρίς όνομα και η πηγή προέλευσης της νόσου Πάρκινσον είναι τα σημεία αναφοράς για τις δύο ερευνήτριες οι οποίες παράλληλα υπογραμμίζουν τις δυσκολίες έρευνας (και επιστροφής) στην Ελλάδα.
“Ασχολούμαι με παιδικές ασθένειες και συγκεκριμένο στο διδακτορικό, με ένα σπάνιο νευρομεταβολικό σύνδρομο το οποίο εμφανίζεται στα παιδιά σε νεαρή ηλικία και είναι θανατηφόρο. Ακόμα δεν έχει δωθεί ούτε η ονομασία του συνδρόμου και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει” λέει η κα Μυρτώ Πατρασκάκη η οποία μετά τις σπουδές στην Ελλάδα βρέθηκε στο Λουξεμβούργο και η προοπτική επιστροφής δεν διαφαίνειται στο άμεσο μέλλον. ” Υπάρχουν καταπληκτικές δουλειές που βγαίνουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά γνωρίζουμε βέβαια πόσο πολύ περισσότερο πρέπει να “παλεύουν”. Η Ελλάδα έχει πολύ καλό επίπεδο σπουδών αλλά στον τομέα της έρευνας δεν παρέχονται οι ίδιες ευκαιρίες ώστε να ανταγωνιζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο”
Από την πλευρά της η κα Κική Μπάρμπα για το διδακτορικό της στην Νευροβιολογία, έχει ως σημείο αναφοράς την νόσο Πάρκινσον. “Προσπαθούμε να καταλάβουμε την πηγή του προβλήματος, αν και είναι δύσκολο. Να καταλάβουμε, με διάφορα μέσα, τι ακριβώς γίνεται στον εγκέφαλο των ασθενών, ώστε να έρθουμε πιο κοντά στην θεραπεία”. Όσο για την πιθανότητα επιστροφής σημειώνει την δυσκολία αναφορικά με τις προοπτικές στην Ελλάδα, ειδικά σε τέτοιους κλάδους αιχμής. Διατηρεί όμως μια συνεργασία με ένα ελληνικό εργαστήριο. ”Είναι δύσκολα λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και έλλειψης θέσεων. Παρόλα αυτά έχουμε απίστευτους επιστήμονες, γίνεται πολύ καλή δουλειά. Πολλοί έχουν στο μυαλό τους να γυρίσουν και να προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο στην Ελλάδα και για αυτό προσπαθώ να συνεργάζομαι με ελληνικά πανεπιστήμια”.
Γ.Απ