back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης του Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Διαβάστε επίσης

Οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συνάντηση έγινε σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή καθώς η Τουρκία θέλει να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας στην Αίγυπτο και να αποσυμφορήσει την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε μάλιστα στην πιο πρόσφατη, κατά την οποία σκάφη του τουρκικού λιμενικού κινήθηκαν απειλητικά εναντίον σκαφών του ελληνικού λιμενικού.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον δεύτερο γύρο των επαφών μεταξύ του Αιγυπτιακού και του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως τόνισε, βασικός λόγος εξομάλυνσης είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερα στενή σχέση Ελλάδας- Αιγύπτου και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την τουρκική συμπεριφορά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο κ. Δένδιας συμμετείχε επίσης σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου, όπου υπήρξε μια πιο ευρεία ατζέντα στις συνομιλίες αυτές.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη δημιουργίας μόνιμης γραμματείας, η οποία θα επιφορτιστεί την εφαρμογή των αποφάσεων των συνόδων κορυφής. Στη συνάντηση έγινε επίσης συζήτηση για την επερχόμενη σύνοδο, την στάση της Τουρκίας, τον ρόλο της Λιβύης αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Ιράκ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα