back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H «Μύρτις» κάνει στάση στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Η «Μύρτις» η μικρή  Αθηναία, που έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό στον λοιμό του 5ου αι. π.Χ., συνεχίζει να εμπνέει και να μεταφέρει το μήνυμα κατά της παιδικής θνησιμότητας, χάρη στο πρωτοποριακό εγχείρημα ανασύνθεσης του προσώπου της από τον καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη και την επιστημονική ομάδα του.

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, στις 20:00, εγκαινιάζεται στο Πολεμικό Μουσείο η έκθεση με τον τίτλο «Το τρίπτυχο της Μύρτιδος στο Πολεμικό Μουσείο: μορφή, τέχνη, πνευματικά δικαιώματα» και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα περίπου 50 εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν προσφέρει τα έργα τους αφιλοκερδώς για την Πινακοθήκη της Μύρτιδας.

«Πρόκειται για ένα συλλογικό εικαστικό και πολιτιστικό σχόλιο, που πλαισιώνει τη μικρή Αθηναία Μύρτιδα» αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, επισημαίνοντας ότι ο καλλιτέχνης που δημιουργεί για να καταστήσει αιώνιο το παρόν, είναι ο μόνος νικητής στον ανθρώπινο αγώνα κατά του χρόνου, και το έργο του είναι ο δεσμός ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, η γέφυρα ανάμεσα στην ατομική και καθολική εμπειρία».

«Η τραυματική εμπειρία που έζησε η Αθήνα, στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου και υπέστη μια ταπεινωτική ήττα από τη Σπάρτη, δεν φαίνεται να επηρέασε τον δημιουργικό της δυναμισμό» τονίζει ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Είναι εντυπωσιακό ότι η αττική τέχνη δεν σταμάτησε να αυξάνει την επιρροή της, ακόμη και μέσα σε εκείνα τα ταραγμένα χρόνια, και κάθε φορά που οι συνθήκες το επέτρεπαν, τα έργα στην πολύπαθη πόλη ξανάρχιζαν».

Δείτε το βίντεο που πλαισιώνει την έκθεση, ευγενική προσφορά του κ. Τάσου Κατσίκα, στο οποίο  ξεδιπλώνεται και ανασυντίθεται όλη η μορφή της «Μύρτιδος» μέσα από τα έργα τέχνης. Το βίντεο θα προβάλλεται και κατά την διάρκεια της νύχτας σε videowall στον εξωτερικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου.

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Αγγελίδης Πασχάλης Ανδρεόπουλος Βαγγέλης, Αντωνάτου Μαρία, Αρβανίτης Ζαχαρίας, Βαμβακάρη Στέλλα, Γαβαλάς Στέλιος, Γερογιάννη Γεωργία, Γρηγοριάδης Μάνος, Δεβετζής Αντρέας, Δελή Ελένη, Δερμάτης Μπάμπης, Δημητριάδη Μαρία, Διονυσοπούλου Γλύκα, Δουλγερίδης Μιχάλης, Έξαρχος Νίκος, Ζυρούδι Στεφανία, Καϊμας  Φώτης, Καλακαλλάς Ανδρέας, Καλακαλλάς Γιώργος, Καρρά Μαρία, Κούστας Αποστόλης, Μαδένης Μιχάλης, Μαναβή Πένη, Μαστερόπουλος Ιβάν, Μητράκας Ιωάννης, Οικονομόπουλος Ηλίας, Παναγιωτοπούλου Μαρία, Παπαγρηγοράκης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Κωστής, Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Πατσέλη Άλτιν, Πενθερουδάκη Λίζα, Πέρκα Βασιλική, Ράλλης Τάσος, Ρήνας Βαγγέλης, Jean Francois Réveillard, Σαρρή Βασιλική, Σεβαστάκης Δημήτρης.Σουβατζόγλου Στέφανος, Σπυριούνης Κώστας, Σταματόπουλος Γιώργος, Σταύρου Γιάννης, Tardy Lisette, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Τζίκα Έφη, Τσιάρα Μάρθα, Τσίλαγα Λίνα, Φόρτωμας Νίκος, Φωλίνας Στέφανος, Χαρακτινού Άννα, Ψαρράς Βασίλης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα