back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Λέκκας – Χουλιάρας: Σπάνιοι οι χερσαίοι σεισμοί στην Κρήτη – Έντονη η μετασεισμική ακολουθία

Διαβάστε επίσης

Δύσκολη νύχτα στις σκηνές και στα αυτοκίνητα πέρασαν οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε χθες το πρωί την περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι είκοσι.

Τα μεσάνυχτα καταγράφηκαν άλλοι δύο δυνατοί μετασεισμοί, 4,4 Ρίχτερ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται σε καλό επίπεδο εξέφρασε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ήταν έντονη η μετασεισμική ακολουθία και ανησυχητική για τους κατοίκους, που είναι συνεχώς υπό την επήρρεια του Εγκέλαδου. Είχαμε πέντε σεισμούς πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ» ανέφερε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ότι είναι δονήσεις οι οποίες έχουν επιπτώσεις και στις κατασκευές. «Έγιναν νέες καταρρεύσεις σπιτιών τη νύχτα, αλλά είχαμε εκκενώσει τις περιοχές» σημείωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή, είμαστε σε καλό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο επίκεντρο του σεισμού, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν είχαμε σεισμούς στο χερσαίο χώρο της Κρήτης, παρά την έντονη σεισμικότητα στο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο του νησιού. «Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα» κατέληξε.

«Η περιοχή δεν έχει στο παρελθόν ξαναδώσει ισχυρό σεισμό, χερσαία σπάνια γίνονται σεισμοί. Είναι ένα φαινόμενο που σπανίζει και για τους Κρητικούς, αυτά τα επίκεντρα είναι κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια τους. Είναι σεισμοί πάνω στο ρήγμα» τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στον Αθήνα 9.84, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Είναι πλούσια η μετασεισμική ακολουθία, όταν και το εστιακό βάθος είναι τόσο μικρό. Πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους οι κάτοικοι της περιοχής γιατί έχουν πορεία μπροστά τους. Η μετασεισμική ακολουθία είναι ένα φαινόμενο εκτόνωσης, θα βλέπουμε μείωση, η οποία θα γίνει μετά από πολύ καιρό, μετά από μήνες» τόνισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα