back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Κρήτη ο Κ. Μητσοτάκης – Άμεσα μέτρα ύψους 30 εκατ. για τους σεισμοπαθείς

Διαβάστε επίσης

Στην περιοχή Χουδέτσι του Δήμου Αρχάνων Αστερουσίων βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που με απευθείας πτήση από τη Γαλλία έφτασε στην Κρήτη για να δει και να ενημερωθεί από κοντά, για την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ χθες το πρωί στο Ηράκλειο.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα αλλά και τοπικούς φορείς ο κ. Μητσοτάκης είδε τις καταστροφές που έχουν υποστεί κτίσματα αλλά και το οδικό δίκτυο.

Ο κ. Μητσοτάκης αυτή την ώρα βρίσκεται στο Αρκαλοχώρι και πραγματοποιεί επίσκεψη στο παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κατοίκους που του εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που βιώνουν, ζητώντας την στήριξη της πολιτείας.

Σύμφωνα  με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πακέτο άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των σεισμοπαθών  το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ. Μετά την αυτοψία και την καταγραφή θα αντιμετωπισθούν οι μακροπρόθεσμες ανάγκες  της πληγείσας περιοχής.

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι τα μέτρα για τους πληγέντες από τον Εγκέλαδο στην Κρήτη θα είναι  ανάλογα των μέτρων για τους πυρόπληκτους  και θα ανακοινωθούν σήμερα . Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε  ότι «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός είπε επίσης ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για την ένταξη των οφειλών της πανδημίας στη ρύθμιση των 36- 72 δόσεων, λέγοντας ότι αυτό μπορεί «να είναι ακόμη και σήμερα ή αύριο». Στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή της πανδημίας έως και το τέλος Ιουλίου εφέτος.

Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, δήλωσε πως «υπάρχει ακρίβεια, δικαιολογημένη», σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι καλύτερη η κατάσταση από την Ευρώπη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρεις έγκαιρα μέτρα. Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παροδικό». Πρόσθεσε ότι στην ενέργεια «υπάρχουν ενδείξεις ότι θα είναι παροδικό, αλλά θα κρατήσει περισσότερο» και σχολίασε ότι «στην Ελλάδα το ενεργειακό κόστος είναι χαμηλότερο από 17 χώρες της Ευρώπης», ενώ η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την επιδότηση του ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αμέσως μετά την εκδήλωση της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη, απέστειλε άμεσα κλιμάκιο Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών από την Αθήνα και μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας για να συνδράμει τους κατοίκους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή.
Αθήνα 984
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα