back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ελλάδα-Γαλλία εμβαθύνουν την στρατηγική συνεργασία – Από το Μέγαρο Ηλυσίων οι ανακοινώσεις

Διαβάστε επίσης

Στις 09.00 το πρωί (ώρα Γαλλίας) θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε και από την πλευρά του υπομονή μέχρι τις σημερινές ανακοινώσεις για την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών, σημειώνοντας πάντως ότι ” κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας”.

«Ώριμη» η πρόταση Μακρόν για ευρωστρατό

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως εκείνο που μπορεί να πει είναι αυτό που είχε την ευκαιρία να αναφέρει και στην ομιλία του στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις ούτε το ΝΑΤΟ.

Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «είναι επιβεβλημένο να συνυπάρχουν αλλά πάλι μπορεί να σκεφτεί κανείς αποστολές ενδεχομένως στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, το οποίο τόσο μας ενδιαφέρει και την Ελλάδα και τη Γαλλία, στην ανατολική Μεσόγειο, αποστολές της ΕΕ στις οποίες δεν θα συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ ούτε ο ΟΗΕ.

Και βέβαια η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά είναι μία αρμοδιότητα, είναι μία ευθύνη, η οποία βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «είναι ώριμη πρόταση. Διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων και το γεγονός ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Τονίζω η ευρωατλαντική συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί, να μπορεί να δρα αυτόνομα. Χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου εάν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, άρα των κρατών-μελών της, τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί».

Η Ελλάδα τόνισε, θα συμμετέχει σε πολύ ενεργό επίπεδο υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς να έχουμε έκφραση αλληλεγγύης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Πρέπει αυτή την ισχύ να την αξιοποιούμε προς όφελος της Ευρώπης», συμπλήρωσε ενώ αναφέρθηκε στη διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων.

Για τις αποφάσεις της Ευρώπης σχετικά με την προκλητικότητα της ‘Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι αποτελούν τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή αλλά είναι σημαντικές γιατί θέτουν το πλαίσιο και πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μετατραπεί σε ευρωτουρκικές.

«Χώρες όπως η Γαλλία πρόσφεραν απτή στήριξη μέσα από γαλλική στρατιωτική παρουσία. Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διεθνή παρουσία της χώρας και είπε μεταξύ άλλων ότι η γνώμη της Ελλάδας μέτρα στην Ευρώπη. «Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της», υπογράμμισε ενώ προέβλεψε ότι όπως είχε πει ότι θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο, θα έχουμε και ήσυχο φθινόπωρο και χειμώνα.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είπε πως ο ίδιος προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

Σημείωσε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία ενώ για τη διαφορά που έχουμε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τόνισε πως το μόνο εργαλείο στο οποίο έχουμε πρόσβαση είναι το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία γνωρίζει τα όρια μας που είναι και όρια της Ευρώπης», συμπλήρωσε ενώ ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα».

«Δεν έχω διάθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών», συνέχισε σημειώνοντας πως έχει την ευθύνη να παραδώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο ισχυρές από ότι τις ανέλαβε.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα η γνώμη της οποίας σήμερα μετρά»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν μπορούμε να απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε προσπάθειες ευρωπαϊκές, έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ευρώπη, ή προς άλλα κράτη μέλη.

Μια ενεργή εξωτερική και αμυντική πολιτική επιβάλλει να μη ζητάμε μόνο στήριξη αλλά και να είμαστε σε θέση (θυμίζω ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία ξοδεύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα) αυτή την ισχύ μας να την αξιοποιούμε προς όφελος της Ευρώπης.

Μία άλλη μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η συζήτηση περί της διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων. Εμείς επιλέξαμε π.χ. να αγοράσουμε αεροσκάφη Ραφάλ από τη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία η δικιά μας με τη Γαλλία ή με άλλες χώρες όπως η Κροατία που αποκτά επίσης αεροσκάφη Ραφάλ, θα είναι πολύ πιο εύκολη διότι θα χρησιμοποιούμε κοινά οπλικά συστήματα.

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το τι έγινε στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους 18 μήνες, συγκεκριμένα ως προς τις σχέσεις Ευρώπης Τουρκίας αποτελούν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Αποτελούν σημαντικές αποφάσεις διότι θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το πρίσμα το ευρωπαϊκό.

Επεσήμανε ακόμη ότι αν κάτι έχουμε πετύχει στους 26 μήνες που είναι κυβέρνηση «είναι ακριβώς να χτίσουμε ένα πλέγμα συμμαχιών το οποίο είναι εξαιρετικά πολυδιάστατο και ταυτόχρονα ισχυρό. Εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανάμιξη της Ευρώπης στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ισχυροποίηση της συμμαχίας μας με την Αίγυπτο. Αρχίζουμε να έχουμε μία παρουσία στην Αφρική, επίσης ανοίγματα μεγάλα έχουμε κάνει προς την Ινδία… Η Ελλάδα είναι μία χώρα η γνώμη της οποίας σήμερα μετρά. Μετρά στην Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή με τολμηρές πολιτικές που έχουν τύχει της προσοχής όλων των χωρών που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης. Είναι μ’ άλλα λόγια μία χώρα η οποία έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της».

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις πληγείσες, από τον σεισμό, περιοχές της Κρήτης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα