Εκατοντάδες παιδιά στη βορειοανατολική Μοζαμβίκη απήχθησαν από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι τα εκπαίδευσαν σε στρατόπεδα για να γίνουν μαχητές και να ενταχθούν στις τάξεις τους, κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες σπέρνουν τον τρόμο από τα τέλη του 2017 στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο, στα σύνορα με την Τανζανία, που είναι πλούσια σε φυσικό αέριο, οι κάτοικοι της οποίας όμως είναι φτωχοί και στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι.
Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν στο HRW την απαγωγή εκατοντάδων αγορών, κάποια από τα οποία ήταν μόλις 12 ετών, τα οποία στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης.
«Ενταχθήκαμε σε μια ομάδα με άλλους άνδρες και αγόρια, πολλούς, και μας δίδαξαν πώς να χρησιμοποιούμε όπλα και μαχαίρια για να πολεμάμε», δήλωσε στη ΜΚΟ ένας νεαρός, ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα απαγωγής από τους τζιχαντιστές το 2020 στην Εμπάου, περίπου 150 χιλιόμετρα από την Πέμπα, πρωτεύουσα του Κάμπο Ντελγκάντο. «Μας είπαν ότι πρέπει να σκοτώσουμε και να πολεμήσουμε για τη γη μας και για να προστατεύσουμε τη θρησκεία μας», εξήγησε ο ίδιος.
Τον Μάρτιο μια μεγάλη επίθεση των τζιχαντιστών στην παράκτια πόλη Πάλμα προκάλεσε δεκάδες νεκρούς. Όπως δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής, οι τζιχαντιστές απήγαγαν τον 17χρονο γιο του στη διάρκεια της επιδρομής αυτής. «Τους παρακάλεσα, έπεσα στα γόνατα, να πάρουν εμένα αντί για αυτόν», διηγήθηκε ο πατέρας, ενώ πρόσθεσε ότι οι άνδρες χτύπησαν τη σύζυγό του στο κεφάλι με ένα AΚ-47.
Η ΜΚΟ συγκέντρωσε μαρτυρίες από τέσσερις γονείς, από ένα αγόρι που δήλωσε ότι κατάφερε να ξεφύγει από τους απαγωγείς του και από δύο μάρτυρες.
Από τις συγκρούσεις στην περιοχή έχουν σκοτωθεί 3.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τη MKO Acled. Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι, η επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστικών ομάδων βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ οι δυνάμεις της χώρας σε συνεργασία με τον στρατό της Ρουάντας έχουν καταγράψει κάποιες νίκες.
Ο στρατός της Μοζαμβίκης ανακατέλαβε στις αρχές Αυγούστου από τους τζιχαντιστές το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Μοκιμπόα ντα Πράια, ενώ έχει σημειώσει προόδους και στην περιοχή της Πάλμα.
Η Ρουάντα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που έστειλε τον Ιούλιο χίλιους στρατιώτες στη Μοζαμβίκη για να συνδράμουν τον στρατό της χώρας στην επιχείρησή του ενάντια στους τζιχαντιστές. Ακολούθησαν και άλλες χώρες της περιοχής, ανάμεσά τους και η Νότια Αφρική που έστειλε 1.500 στρατιώτες.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ