back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σύγκρουση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο της κοινωνικής προστασίας

Διαβάστε επίσης

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σχετικά με την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την σημερινή του συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Suica, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία, παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μ. Συρεγγέλα, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι «τα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας δεν είναι μόνο κοινωνική πολιτική, αλλά εθνική πολιτική, διότι συνδέονται και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ένα τέτοιο μέτρο είναι οι λεγόμενες «νταντάδες της γειτονιάς» που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που πέρασαν στο πλαίσιο του εργασιακού νόμου για την διεύρυνση των γονικών αδειών».

Η κ. Συρεγγέλα, προανήγγειλε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 που θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα, καθώς και τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις, για την διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη, αναφέρθηκε εκτενώς στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον θεσμό του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, στα μέτρα προστασίας των παιδιών από την κακοποίηση και στο πρόγραμμα “ΚΥΨΕΛΗ”, για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φιλοξενουμένων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Σκληρή κριτική

Στον αντίποδα, η αναπληρωτής Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, επισήμανε ότι:

– Η ΝΔ, με τις «Νταντάδες της γειτονιάς» κάνει μια ακραία ταξική επιλογή δημιουργώντας βρέφη δύο ταχυτήτων: αυτά στις «Νταντάδες της γειτονιάς» που θα στοιχίζουν πιο φθηνά στο κράτος και εκείνα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

– Ο Προσωπικός Βοηθός αναπήρου δεν νομοθετείται σήμερα. Εξαγγέλλεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ορισθεί με ΚΥΑ και βάσει της αξιολόγησής του θα ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του μετά το 2025.

– Μιλώντας για «τρίτο πάροχο» υπηρεσιών Προσωπικού Βοηθού στους αναπήρους η ΝΔ μοιάζει σαν να θέλει να επεκτείνει και στους ανάπηρους τις γνωστές και καταδικασμένες «πλατφόρμες» της e-food

– Το πρόγραμμα «Κυψέλη» που είχε τεθεί σε διαβούλευση μέσω του Paidi.gov.gr. απορρίφθηκε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, τα Τμήματα Παιδικής Αγωγής τριών Πανεπιστημίων και τους Βρεφονηπιαγωγούς. Το χαρακτήρισαν «αντίθετο με το συμφέρον των παιδιών», «βλαπτικό», «άσχετο με την ελληνική πραγματικότητα». Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το πρόγραμμα «Κυψέλη» που είναι ένα πουκάμισο αδειανό. Τα 14,5 εκ. που θα δοθούν από το 2021 έως το 2024 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δοθούν σε πρόγραμμα που δεν υπάρχει σήμερα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα