back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

A. Eξαδάκτυλος: Όσο πιο νωρίς έχει εμβολιαστεί κάποιος, τόσο πιθανότερη είναι η εξάντληση της άμυνάς του και είναι καλό να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση

Διαβάστε επίσης

«Όσο πιο νωρίς έχει εμβολιαστεί κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει εξαντληθεί η άμυνά του και καλό είναι να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό του» είπε στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στην πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για την επαναληπτική δόση στους άνω των 60.

Σε ερώτηση του Γιάννη Παπαγεωργίου για το τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, παρέπεμψε στην Επιτροπή Εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι στη παρούσα φάση λόγω της ύπαρξης των εμβολίων είναι λιγότερες οι επιπτώσεις για τον γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί τον επερχόμενο χειμώνα λόγω της εξάντλησης της ανοσίας και μη επίτευξης τείχους ανοσίας.
«Μας φοβίζει το γεγονός ότι είναι μπροστά μας ο χειμώνας κι ότι η ανοσία όσων εμβολιάστηκαν πρώτοι, σταδιακά εξαντλείται. Επίσης, έχει κουραστεί η κοινωνία και δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό υψηλό επίπεδο εμβολιασμού. Το επόμενο διάστημα, χρειάζεται συνεργασία από όλους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Έχουμε καλύτερες δυνατότητες, αλλά η εξίσωση έχει πολλές παραμέτρους και είναι πολύπλοκη.»

Αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα, υπογράμμισε ότι είναι ένα φάρμακο που  «αποτελεί χρήσιμο όπλο, υπερτιμημένο στο δημόσιο διάλογο, χωρίς να συνιστά την απόλυτη λύση. Βασικό μας όπλο είναι ο εμβολιασμός.»

Σύμφωνα με τον κ Εξαδάκτυλο «δυστυχώς, πήραν δημοσιότητα γιατί χρησιμοποιήθηκαν για να υπονομεύσουν τη χρησιμότητα τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Δεν αφορά όλους το φάρμακο, πρέπει να δίνεται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή ώστε να αποδώσει και μόνο μέσα στο νοσοκομείο, λόγω της ενδοφλέβιας χορήγησής του. Οπωσδήποτε θα βοηθήσουν. Είναι περιορισμένη η παραγωγή τους. Πρόκειται για ένα φάρμακο που δε στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτό η θεραπεία από τον κορονοιό. Επίσης, δεν είναι φάρμακο για πρόληψη, αφορά ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην υγεία τους και πρέπει να χορηγούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα