back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Aνοιχτή Πόλη: Η δημοτική αρχή να σεβαστεί τις προϋποθέσεις του δημοκρατικού διαλόγου

Διαβάστε επίσης

Το πλήγμα που έχουν καταφέρει στη δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης τα κυβερνητικά νομοθετήματα που επιβάλλουν τη δημαρχιακή πλειοψηφία στις Επιτροπές (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής), αποδυναμώνοντας παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ήδη ισχυρό. Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, η δημοτική αρχή οφείλει τουλάχιστον να σεβαστεί τις ελάχιστες δημοκρατικές προϋποθέσεις ώστε η ενασχόληση των οργάνων του Δήμου με τα προβλήματα της πόλης να είναι ουσιαστική και όχι προσχηματική.

Εδώ και έναν μήνα, ο κ. Μπακογιάννης κρατούσε σε αναστολή τις συνεδριάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και εκείνες των Επιτροπών του Δήμου Αθηναίων. Δυστυχώς, η επαναφορά στη δημοκρατική “κανονικότητα” δεν επιτυγχάνεται ούτε με τη “μαζική” σύγκληση των οργάνων του Δήμου – Δημοτικού Συμβουλίου και Επιτροπών – που ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή για τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

Το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ουσιαστικά για πρώτη φορά από τα τέλη Αυγούστου, με επείγοντα ζητήματα της πόλης να έχουν αφεθεί σε εκκρεμότητα. Οι Επιτροπές πάλι θα συνεδριάσουν όχι ζωντανά, αλλά με τηλεδιάσκεψη, με υπερφορτωμένες ημερήσιες διατάξεις (121 θέματα περιλαμβάνει μόνο η ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής) και με τα σχετικά πολυσέλιδα εισηγητικά να κοινοποιούνται στις παρατάξεις την τελευταία στιγμή, με ένα σαββατοκύριακο μόλις να είναι διαθέσιμο για τη μελέτη και επεξεργασία τους.

Η υποβάθμιση των δημοκρατικών λειτουργιών του Δήμου Αθηναίων μοιάζει να αποτελεί στρατηγική επιλογή της δημοτικής αρχής και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή. Τα αντιπροσωπευτικά όργανα του Δήμου πρέπει να επιστρέψουν όλα στις δια ζώσης συνεδριάσεις. Ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων πρέπει να είναι τέτοιος που να επιτρέπει στους δημοτικούς συμβούλους την επαρκή ενημέρωση και προετοιμασία, αλλά και τη διαβούλευση με τους δημότες για τα θέματα που τους αφορούν. Η Ανοιχτή Πόλη θα καταθέσει προτάσεις για την ορθολογική βελτίωση των διαδικασιών, ώστε να γίνουν σεβαστές οι προϋποθέσεις ενός γόνιμου και δημοκρατικού διαλόγου.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα