back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή – Χιλιάδες μετανάστες αναζητούν καλύτερη τύχη

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές στις Μπαχάμες και την Κούβα έχουν συλλάβει εκατοντάδες Αϊτινούς στη θάλασσα οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ και θα τους στείλουν πίσω στη χώρα τους, ανακοίνωσαν.

Οι βασιλικές ένοπλες δυνάμεις στις Μπαχάμες ανέφεραν ότι έχουν αναπτύξει πλοία για να κάνουν περιπολίες στο νοτιοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους για να προστατευθούν από «τις μεταναστευτικές ροές» από την Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια πολιτική και ανθρωπιστική κρίση.

Τα πλοία αυτά έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.000 Αϊτινούς τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, οι οποίες ανήρτησαν αυτή την εβδομάδα στη σελίδα τους στο Facebook φωτογραφίες από μικρά, υπερπλήρη σκάφη.

«Οι βασιλικές ένοπλες δυνάμεις στις Μπαχάμες καλούν για μία ακόμη φορά τους ανθρώπους να αποφεύγουν να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι σε με ασφαλή σκάφη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ατόμων», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός Αϊτινών μεταναστών έφτασε με βάρκες στις ακτές των ανατολικών και κεντρικών επαρχιών της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, με στόχο να κατευθυνθούν στη συνέχεια στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Τόσο η Κούβα όσο και οι Μπαχάμες έχουν ανακοινώσει ότι θα επαναπατρίσουν τους μετανάστες στην Αϊτή.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Λουίς Αμπινάδερ πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, που έχει κοινά σύνορα με την Αϊτή, δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα «ήδη έχει αναχθεί σε περιφερειακό πρόβλημα».

Περίπου 30.000 Αϊτινοί έφτασαν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό της τελευταίες ημέρες με στόχο να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφός. Οι αρχές έχουν απελάσει ήδη περίπου 5.000.

Η Αϊτή, μια χώρα περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιμετώπιζε αυξημένη εγκληματικότητα λόγω των συμμοριών, πείνα, αλλά και πολιτική κρίση πριν ακόμη τη δολοφονία του προέδρου της και έναν μεγάλο σεισμό που την έπληξε το καλοκαίρι.

Ο Αμερικανός πρώην απεσταλμένος στην Αϊτή Ντάνιελ Φουτ είχε δηλώσει ότι η χώρα είναι ένα «κατεστραμμένο κράτος», το οποίο δεν είναι σε θέση να στηρίξει την επιστροφή των μεταναστών που στέλνουν πίσω οι ΗΠΑ και παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα